КАКВО Е НРБ?

soc

Омръзна ми да ме питат какво е било НРБ за мен. Сега ще ви напиша какво е било НРБ за 99% от народа. Останалия 1% бяха в Белене!

За обикновения човек НРБ не бе долар за 96ст! НРБ не бе и мощна индустрия. НРБ не бе и ДС!

За обикновените хора 99% НРБ беше нещо уникално!

НРБ – когато ходиш по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

НРБ = това е когато познаваш ВСИЧКИ в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезнеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.

НРБ – това е когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.

НРБ – тогавашните ГАСТРОНОМИ работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но НЯМАШЕ на всеки ред охрана. НЯМАШЕ НИКАКВА ОХРАНА! Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никой не му минаваше през главата да краде.

НРБ – най доброто образование и то БЕЗ ПАРИ! Навремето учихме турците лекари да бъдат, а днес българите в Турция ходят да се лекуват. Отиваш в поликлиниката и получаваш карта за санаториум защото фелдшера ти е намерил някаква малка болест и ти си не ефективен да работиш в такова състояние.

НРБ – времето когато малцинствата ги ограмотяваха и РАБОТЕХА по строежи и комунални предприятия. ВСИЧКИ!

НРБ – време в което улиците бяха ИЗЛИЗАНИ до блясък и кметството не плащаше МИЛИОНИ на някакви олигарси!

НРБ – време в което БЪЛГАРСКИЯ милиционер на мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после ОТДАВА ЧЕСТ! И не заради някаква изгода! Милиционер бе нещо уважително!

НРБ – време в което големите можеха да се доближат до дете и да попита има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!

НРБ – време което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.

НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! ИПОТЕКА никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!

НРБ – време в което не даваха камари трупове и силиконови проститутки. Предаванията бяха познавателни и образователни.

НРБ – времена в които ако не отидеш в магазина една година то цените бяха същите!

НРБ – времена в които стругар или шофьор бе също престижно като днес банкер.

НРБ – времена в които ОХРАНИТЕЛ в училище бе извращение! Най страшна бе леля Пена с парцала за миене.

Не знам как да обясня по-добре какво е НРБ за 99% от хората.

Tags: