О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

Трудещите се от Украйна се нуждаят от международна  подкрепа и солидарност!

  2021 г. за народа на Украйна започна с шоково повишение на цената на газа и на останалите комунални услуги. Това предизвика масово недоволство, митинги, протести, блокиране на движението по автомагистралите и прочие. В резултат правителството беше принудено да отстъпи и поне за сега се отказа от своите намерения.

  Само ще отбележим, че в сравнение с 2014 г. цената на газа е скочила с 1090 %, а отоплението – с 1225 %. Тази политика,провеждана както от предишната власт на П.Порошенко, така и от сегашната на Вл.Зеленски, е рязко критикувана от опозиционни политици, журналисти, икономисти и политолози в телевизионните канали „112 Украйна”, „News One” и „Zik”. Президентът Зеленски реши проблема просто – с Указ от 2 февруари въведе санкции за собственика на тези канали – народния депутат на Украйна Тарас Козак, закри ги, като ги обяви за проруски. Останалите без работа журналисти откриха свой канал – „Първи независим” – на 26 февруари, но той моментално също е закрит. И това отново без следствие и съд. Истинска диктатура. По-нататък последваха санкции срещу опозиционния политик Виктор Медведчук, лидер на най-голямата опозиционна група във Върховната Рада /парламента/ и срещу неговата жена. Блокирани бяха всички техни сметки. Това не са първите случаи за потъпкване на Конституцията на Украйна от Зеленски, който като президент би трябвало да е гарант за нейното спазване. През миналата година пропрезидентското мнозинство във Върховната Рада прие закона за продажбата на земеделска земя на чужденци, което противоречи на Конституцията на Украйна, според която земята принадлежи на народа и се намира под особената защита на държавата. Намерението на Конституционния съд на Украйна /КСУ/ да обяви този закон за противоконституционен предизвика истинска истерична реакция в президента Зеленски и в парламента е внесен законопроект за разпускане на КСУ. Но този произвол не го одобриха даже и част от депутатите  от пропрезидентската партия „Слуга на народа”. Последва обаче друга хватка за въздействие върху КСУ – срещу Председателя на КСУ, А.Н.Тропицки, е образувано наказателно дело по измислен повод и му е забранен достъпа до работното място. КСУ беше лишен от възможността да изпълнява своите функции. Върху съдиите се оказва безпрецедентен натиск. Последва ново потъпкване на Конституцията от диктатора Зеленски – той решава да привлече под наказателна отговорност 236 депутати, които през 2010 г. продължиха срока за присъствието на Руския Черноморски флот в пристанището на Севастопол с 25 години. Според Конституцията на Украйна депутатите не носят отговорност за резултатите от гласуването в парламента.

  По такъв начин президентът на Украйна, Правителството и парламентарното мнозинство изпълняват нареждането на Международният валутен фонд /МВФ/ и западните империалистически държави за пълното заробване на Украйна, завземането на нейните природни ресурси и обезлюдяването на нейната територия. През 1991 г. населението на Украйна е 52.2 милиона, а днес едва около 36 милиона. За това допринасят рязкото покачване на смъртността и понижаването на раждаемостта, както и разрушаването на промишлеността, което принуждава много млади хора да напускат страната в търсене на препитание в чужбина. Очевидно с цел интензивното намаление на числеността на населението е внесен и  „Закон за оборота на гражданското огнестрелно оръжие и боеприпаси”. По данни на МВР на Украйна в населението нелегално се намират между 400 хиляди и 5 милиона единици огнестрелно оръжие. Това оръжие попада в ръцете на граждански лица в зоните на военните действия в Донбас, в ръцете на съкратени от армията и полицията, във военизираните формирования, създадени от олигарсите през 2014 г. Много от тези хора са с травмирана психика и без задръжки за употребата на оръжие. В болшинството си те са в националистическите формирования като „Национален корпус”, „Азоф”, партията „Свобода” и други. Причината за агресивността на тези формирования е безнаказаността и прикриването на техните престъпления от страна на властите. Не са наказани нито стрелялите на майдана през 2014 г., стреляли и срещу протестиращите и срещу правоохранителите, нито подпалилите на 2 май 2914 г. Дома на Профсъюзите в Одеса, където изгоряха живи 48 човека. Много подобни престъпления и техните извършители са известни, но властите не ги задържат.

  Същите тези власти широко използват национализма за натиск  върху инакомислещите. На 21 август миналата година близо до Харков група бандити от „Нац. корпус” спират рейс с членове на младежкото крило на ОП „За живот” и започват да стрелят. Престъпниците са задържани от полицията, но по-късно под натиск на националистите са освободени. По такъв начин плашат хората и подтискат всяка съпротива.

  Като добавка във ВРУ /парламента на Украйна/ са внесени два законопроекта, предвиждащи от 10 до 15 години затвор, с възможност за доживотна присъда, за отричането на „факта”, че Крим и Донбас са „окупирани” от Русия. Под такова определение може да попадне просто позицията на всеки гражданин, несъгласен с тълкуванията на властите и националистите. С други думи, използва се национализма за потъпкване на другите мнения и свободомислието. В резултат Украйна не е нито демократична, нито правова, нито социална държава, което се декларира в нейната Конституция.

  Причина за всепозволеността и масовите престъпления против трудещите се е пълната поддръжка на властта от страна на империалистическия Запад – ЕС, САЩ, НАТО. На империалистите от САЩ, Украйна е нужна като геополитически инструмент в борбата срещу Русия и те се правят, че не забелязват кафявия оттенък на властта в Украйна. Убийствата, нарушението на правата и свободите, свободата на словото, се омаловажават и оправдават. Това води към възраждане на нацизма в Европа, подобно на Германия от 1933 г. Вече е забранена дейността на Комунистическата партия, разрушават се паметниците на Ленин, на войните освободители; националистите маршируват с факли, техни герои са слугите на Хитлер – бандеровците, поздравите им са като на нацистите с вдигането на дясната ръка, с крясъци „Зиг хайл”, символите им – също – с пречупения кръст. Ненавистта и злобата, уменията си да убиват без да се замислят, те са отработили на Изток, в хода на военните действия, които продължават вече седма година. По такъв начин се подготвят ескадроните на смъртта в страната, която декларира своята привързаност към европейските ценности и се стреми към ЕС и НАТО.

  Уважаеми другари! Търпението към по-нататъшното плъзгане на Украйна към нацисткия мрак е заплаха за демокрацията не само в Европа, но и в целия свят.

  Според нас при тази ситуация би било уместно да се проведат масови демонстрации пред посолствата на Украйна и да се окаже натиск на правителствата и парламентите за осъждане на властите в Украйна, за нарушенията на законите на страната, общоприетите европейски ценности и международното право.

Прието на заседание на Съвета на Международната организация „Работнически фронт” на 15.03.2021 г.

превод Вл.Цеков