ПИСМОТО НА ТРОЦКИ :ПРОГРАМАТА НА „ПЕТАТА КОЛОНА“ В СССР

  В края на 1935 г., когато призракът на войната става все по-ясен, специален куриер донася писмото на Троцки до Карл Радек в Москва. Изпратено е от Норвегия.

  На осем страници тънка английска хартия Троцки изложи подробности за тайно споразумение, което най-накрая трябваше да сключи с германското и японското правителство.

  След въведението, което подчертава „победата на германския фашизъм“ и неизбежността на „войната между народите“, Троцки се насочва към основната си тема. Той написа:

  Има два варианта на възможността за нашето идване на власт. Първият вариант е възможнa вътрешна война, а вторият вариант – по време на войната …

  Трябва да се признае, че въпросът за властта ще стане по-реален пред блока само в резултат на поражението на СССР във войната. Блокът трябва енергично да се подготви за това …

  Оттук нататък, пише Троцки, „подривните действия на троцкистите във военната индустрия“ ще трябва да се извършват под прякото „наблюдение на германското и японското висше командване“. Троцкистите не трябва да предприемат никакви „практически действия“ без предварителното съгласие на своите германски и японски съюзници.

  За да си осигури пълната подкрепа на Германия и Япония, без които би било „абсурдно да се мисли, че е възможно да се дойде на власт“, ​​десният троцкистки блок трябва да е готов за сериозни отстъпки. Троцки изброи тези отстъпки:

  Германия се нуждае от суровини, храни и пазари. Ще трябва да му позволим да участва в експлоатацията на руда, манган, злато, нефт, апатит и да се ангажираме да го снабдяваме с храна и мазнини на цени под световните за определен период от време.

  Ще трябва да отстъпим сахалинския петрол на Япония и да и́ гарантираме доставки на петрол в случай на война с Америка. Трябва също да позволим да бъде експлоатирано златото. Ще трябва да се съгласим с искането на Германия да не се противопоставяме при превземането на дунавските страни и Балканите и да не се намесваме в Япония при превземането на Китай. Неминуемо ще трябва да направим териториални отстъпки … На Япония ще трябва да отстъпим Приморието и Приамурието, а на Германия – Украйна.

  Тогава писмото очертава същността на режима, който трябва да бъде установен в Русия след свалянето на съветското правителство.

  Трябва да се разбере, че без определено изравняване на социалната структура на СССР с капиталистическите държави, правителството на блока няма да може да остане на власт и да запази мира …

  Допускането на германски и японски капитал до експлоатацията на СССР ще създаде големи капиталистически интереси на съветска територия. Онези слоеве, които не са оцелели от капиталистическата психология и са недоволни от колективните ферми, ще се свържат с тях в провинцията. Германците и японците ще изискват да отпуснем атмосферата в селото, така че ще трябва да направим отстъпки и да позволим разпускането на колхозите или излизането от колхозите.

  В новата Русия трябва да има резки промени – както политически, така и териториални и икономически.

  За никаква демокрация не може да става дума. Работническата класа е преживяла 18 години революция и има огромен апетит и този работник ще трябва да бъде върнат отчасти в частни заводи, отчасти в държавни заводи, които ще бъдат в състояние на остра конкуренция с чуждестранните. И така – ще има рязко влошаване на положението на работническата класа. В селото ще се възобнови борбата на бедните и средните селяни срещу кулаците. И тогава, за да се задържите, ви е необходима мощна сила, независимо под какви форми тя ще бъде прикрита.

  Троцки проведе дълги преговори със заместник-председателя на Германската националсоциалистическа партия Хес.

  В резултат на тези преговори със заместника на Адолф Хитлер Троцки „абсолютно“ се съгласи с правителството на „третата империя“. Нацистите бяха готови да помогнат на троцкистите да завземат властта в Съветския съюз.

  Споразумението на Троцки с нацистите се състоеше от пет точки. В замяна на помощ от Германия, която беше обещала да доведе троцкистите на власт в Русия, Троцки се ангажира:

1. Да се ​​гарантира общото благоприятно отношение към германското правителство и необходимото сътрудничество с него по най-важните въпроси от международен характер.

2. Приемане на териториални отстъпки.

3. Да се ​​позволи на германските предприемачи – под формата на концесии (или под каквато и да е друга форма) – да управляват такива предприятия в СССР, които са необходимо икономическо допълнение към икономиката на Германия (ставаше въпрос за, желязна руда, манган, нефт, злато и дървесина).

4. Да се ​​създадат условия в СССР, благоприятни за дейността на германските частни предприятия.

5. Разгърнете активна диверсионна работа по време на войната във военни предприятия и на фронта. Нещо повече, тази подривна работа трябва да се извърши по указания на Троцки, в съгласие с германския генерален щаб.

  През лятото на 1941 г., когато нацистите нападнаха Съветския съюз, Джоузеф Е. Дейвис, бивш посланик на САЩ в СССР, пише:

  „В Русия нямаше така наречената„ вътрешна агресия “, която действаше съгласувано с германското върховно командване. През 1939г Кампанията на Хитлер в Прага беше придружена от активна военна подкрепа от организациите на Хенлайн. Същото може да се каже и за инвазията на Хитлер в Норвегия. Но в Русия нямаше судетски хенлайнс, словашки тис, белгийски дегрел или норвежки квислинг …

  Всичко това фигурираше в процесите от 1937 и 1938 г., на които присъствах, лично следвайки техния напредък. Преразглеждането на докладите за тези процеси и това, което аз самият писах по това време … Виждам, че всъщност всички методи на действие на германската „пета колона“, известни ни сега, бяха разкрити и посочени от признанията на самопризнанията на  руснаците …

  Сега е напълно ясно, че всички тези процеси, прочиствания и ликвидации, които по едно време изглеждаха толкова тежки и които шокираха целия свят, бяха част от решителните и енергични усилия на сталинисткото правителство да се предпази не само от нападение. Тя пое цялостно работата по почистването и освобождаването на страната от коварни елементи. Всички съмнения бяха разрешени в полза на правителството.

  В Русия през 1941г нямаше представители на „петата колона“ – те бяха разстреляни. Чистката въведе ред в страната и я освободи от предателството. „

 Майкъл Сайърс, Алберт Кан. ТАЙНА ВОЙНА СРЕЩУ СЪВЕТСКА РУСИЯ. M.: Държавно издателство международна литература, 1947.

ВКПБ     превод Милчо Александров