ПОЗИЦИЯ НА КОМУНИСТИЧЕСКАТАПАРТИЯ НА САЩ ОТНОСНО РУСКАТА ВОЙНА В УКРАЙНА

  Наскоро имаше въпроси относно позицията на CPUSA за войната в Украйна. Следват официални изявления на нашето ръководство. Първата е най-новата декларация, от доклада на Джо Симс до Националния съвет на 3 март. Втората е взета от първото изявление на НБ от 25 февруари 2022 г. Нашата партия не подкрепя свалянето на правителството в Русия или на която и да е друга държава. Ние сме солидарни с работниците и народите, които се борят за мир в Русия, Украйна и по света. Ние настояваме, че нашият приоритет трябва да се съсредоточи върху промяната на политиката в Съединените щати.

  На 3 март казахме:

  „Нашествието на Русия в Украйна. . . беше погрешно и в нарушение на международното право. По думите на Националния съвет на CPUSA „Войната между държавите никога не е приемливо решение и трябва да бъде отхвърлена най-категорично“.

  Работническата класа в двете страни заслужава подкрепа и солидарност, както и нарастващите мирни движения там. Наскоро един милион подписаха петиция за мир в Русия. Това е огромно постижение!

  Но вижте: нека изясним приоритетите си: основната задача трябва да бъде да работим за развитие на движението за мир и за промяна на политиката на администрацията на Байдън. Това е най-добрият и единствен начин да подкрепим работниците на Русия и Украйна.

  Контекстът, поставен от ролята на американския империализъм през последните месеци, не може да бъде пренебрегнат, включително реториката от Студената война, дрънкането на оръжия и това, което може да се нарече де факто НАТОвизация на Украйна. Под натовизация се има предвид въоръжаването на страната, започващо с Тръмп и продължено от Байдън, и изграждането на инфраструктура с потенциални военни цели заедно с провокативни западни военни учения от въоръжените сили на САЩ и Обединеното кралство.

  В това отношение изграждането на движението за мир трябва да се разглежда в контекста на борбата с фашистката опасност. С други думи, наложително е да се изгради широко движение около ключовите въпроси днес: прекратяване на огъня, изтегляне на войските и определяне на дата за това, прекратяване на санкциите, въвеждане на ООН. Тези действия биха могли да поставят основата за допълнителни бъдещи стъпки за мирно съвместно съществуване, организиране на регионална сигурност, включително прекратяване на доставките на оръжие. Тук трябва да внимаваме да не заменим антиимпериалистическите позиции с това, което по-широките сили в движението за мир може да са готови да подкрепят.”

  CPUSA призовава хората на САЩ да поискат незабавно от администрацията на Байдън да промени курса. Войната никога не е приемливо решение и трябва да бъде отхвърлена категорично. Затова ние също призоваваме Русия да изтегли войските. Всички санкции трябва да бъдат прекратени и границите да бъдат защитени и зачитани.

  Дрънкането на оръжия, санкциите и продажбата на „вълчи билети“ през последните седмици, както неотдавна предупреди заседанието на Националния комитет на CPUSA, се превърнаха в открита война. Нахлуването на Русия в Украйна заплашва с катастрофални последици.

  Няма съмнение, че дългогодишният опит на американския империализъм и НАТО да въведат Украйна във военния съюз засили напрежението. През последния период това усилие, наред с осигуряването на военни доставки, съчетано с реториката от Студената война, е фон на кризата. Продължителният мир не е възможен, освен ако Украйна не остане извън НАТО.

  Руските управляващи кръгове имат свои собствени национални проекти и избухването на войната само ще влоши нещата.

  Настоящата криза се подготвя отдавна. Историческият контекст достига до края на Втората световна война, Студената война и формирането на НАТО.

  Въпреки това, проблемът, който създава днешните раздори, е фактът, че присъствието на бази на НАТО и САЩ, военни сили и ракетни системи поставени по западната граница на Русия е нейна постоянна заплаха. През последното десетилетие Литва, Полша, Латвия, Румъния и Естония предоставиха бази на тези формирования, поддържайки постоянна война. Това е в пълно нарушение на споразуменията, направени в края на Студената война, че НАТО няма да се разширява на изток.

  Разширяването на НАТО сега включва не само Полша, Унгария и Чехия – през 2004 г. бяха добавени още седем държави. НАТО някога наброяваше 12 членове; сега тя се състои от 28. Освен това военният алианс на НАТО разглежда Босна и Херцеговина, Грузия и Украйна като възможни бъдещи членове.

  Друг фактор, който трябва да се вземе предвид в настоящата криза, е съдбата на 4-те милиона руснаци, живеещи в районите на Луганск и Донецк в Украйна. Споразуменията, постигнати през 2014 г. по отношение на тяхната автономия, никога не се спазиха от правителството на Украйна.

  Тези региони се противопоставиха на подкрепения от САЩ преврат през 2014 г., който свали избрания президент на Украйна Виктор Янукович. За съпротивата си през 2014 г  бяха нападнати и убити от батальона „Азов“, военен отряд на Организацията на украинските националисти – фракция Бандера (ОУН-Б), неонацистка формация. Според някои източници жертвите причинени от него са 14 000.

  Това е контекстът, за който администрацията на Байдън и корпоративните медии не говорят, няма как да говорят.

  Отново САЩ трябва да променят курса си. Страната ни е изправена пред сериозна политическа и социална криза, при която разпалването на война може само да изостри действителността. Възхвалата на инвазията като „прекрасна“ от бившия президент Тръмп предполага, че САЩ трябва да нахлуят в Мексико. „Можем да използваме този начин на нашата южна граница. Това е най-силната мирна сила, която съм виждал“, беше ужасяващото му изказване.

  Сериозните проблеми за промените на климата, липсата на здравеопазване, нископлатените работни места и институционалния расизъм, които предизвикват нашата работническа класа, не могат да бъдат решени, докато САЩ харчат милиарди всяка година за поддържане на масивна военна сила и оръжия и за НАТО. За военния бюджет могат да се намерят милиарди, но за живота на работническата класа е твърде скъпо.

  Ние, членовете на CPUSA, недвусмислено се присъединяваме към мирните сили по целия свят с искането: Не на разширяване на НАТО, не на разполагането на войски, не на войната срещу Украйна, не на войната срещу Русия, не на войната! От това зависи бъдещето на планетата.

CPUSA – декларация на Националния съвет от 25 февруари

Чрез GOOGLE преводач, редактира Милчо Александров

Tags: ,