ПОСЕЩЕНИЕ НА КИМ ЧЕН УН В КНР

kim-si

  Пекин, 19 юни –Синхуа

Генералният секретар на ЦК на КПК, председател на КНР Си Цзинпин, проведе във вторник преговори в Пекин с председателя на Трудовата партия на Корея /ТПК/, председател на Държавния съвет на КНДР Ким Чен Ун, пристигнал във вторник с визита в Пекин.

Главите на двете държави откровено и задълбочено обмениха мнения за  днешното развитие на въпросите по двустранните отношения и ситуацията на Корейския полуостров. Те се договориха да осигурят, укрепят и развиват отношенията между КНР и КНДР, както и съвместно да придвижат благоприятната тенденция на мир и стабилност на Корейския полуостров с което, да се допринесе за положителното осигуряване на мира, стабилността, процъфтяването и развитието на целия свят и региона.

Си Цзинпин посочи, че Китай се радва от проведената среща между другаря председател Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп в Сингапур, от постигнатия принципен консенсус по реализирането на денуклеаризацията на Корейския полуостров и създаване на механизъм за продължителен мир на полуострова. Той високо оценява това. Си Цзинпин заяви, че специалната визита на другаря председател Ким Чен Ун в Китай демонстрира повишеното внимание към междупартийните и междудържавните стратегически контакти, и той високо оценява това. Си Цзинпин подчерта, че в продължение на три месеца, те с другаря председател Ким Чен Ун, проведоха три срещи, определиха посоката на развитие на междупартийните и междудържавни отношения, като откриха нова страница в развитието на отношенията между Китай и КНДР.

От думите на Си Цзинпин, КПК и китайското правителство отделят повишено внимание на отношенията на дружба и сътрудничество между Китай и КНДР. Както и да се променя глобалната и регионална обстановка, позицията на КПК и китайското правителство си остава неизменна по отношение развитието на отношенията  между Китай и КНДР, отношения на дружба на китайския народ към народа на КНДР, подкрепа на Китай на социалистическа КНДР. Си Цзинпин заяви за готовността му заедно с другаря председател Ким Чен Ун да продължат по подобаващ начин да реализират важните договорености, постигнати между двете страни, за прокарване на дългосрочно, здраво и стабилно развитие на отношенията между Китай и КНДР за благото на двете държави и техните народи. Си Цзинпин подчерта, че през тази година се навършват 40 години от провеждане политиката на реформи и откритост. Китайският народ намери пътя за развитие, съответстващ на реалните условия за страната. Ние сме радостни да видим, че КНДР взе решение за изместване на стратегическия приоритет по посока на икономическото строителство, делото на социализма в КНДР навлезе в нов исторически етап. Ние подкрепяме икономическото развитие, подобряването на благосъстоянието на народа на КНДР, а също подкрепяме движението на КНДР по пътя на развитие, отговарящ на реалностите в страната, заяви Си Цзинпин.

Ким Чен Ун подчерта, че Китай е наш велик приятелски съсед, другарят генерален секретар Си Цзинпин е велик ръководител, който ние уважаваме и на който разчитаме. Той изрази благодарност на другаря генерален секретар Си Цзинпин, на КПК, на правителството и на народа на Китай за искрената дружба и ценна подкрепа и от него лично, от ТПК, от правителството, и от народа на КНДР.  Той заяви също, за готовността заедно с всички членове на ТПК, с народа на КНДР добросъвестно да реализира важните договорености, постигнати от тях със Си Цзинпин, да издигнат нерушимите отношения между КНДР и КНР на нова висота.

Си Цзинпин отбеляза, че с общите усилия на съответните страни, проблема на Корейския полуостров се върна в правилното русло на регулиране с помощта на диалога и консултациите, ситуацията на полуострова се развива по посока на мира и стабилността. Другарят Ким Чен Ун положи много усилия за постигане на денуклеаризация на Корейския полуостров и осигури мира на полуострова. Днешната среща между лидерите на КНДР и САЩ са важна крачка по пътя на политическото регулиране на ядрения проблем на Корейския полуостров. Си Цзинпин изрази надежда, че КНДР и САЩ ще могат да доведат получените резултати на практика и че, съответните страни ще обединят усилията си за съвместно задействане на процеса за постигане на мир на полуострова. Китайската страна, както и преди, ще продължи да играе конструктивна роля в този процес.

Ким Чен Ун каза, че на неотдавнашната среща между лидерите на КНДР и САЩ бяха постигнати положителни резултати, отговарящи на интересите на всички страни и очаквания на международната общественост. При сериозно реализиране на постигнатия консенсус ще бъде създадена нова обстановка за денуклеаризиране на Корейския полуостров. КНДР благодари на китайската страна за важната роля при съдействието за денуклеаризирането на Корейския полуостров, за осигуряването на мира и стабилността на полуострова, и е готова заедно с китайската страна да положи общи усилия за формиране на механизъм за сигурен и стабилен мир на Корейския полуостров и за осигуряване на дългосрочен мир на полуострова.

Преди преговорите, генералният секретар Си Цзинпин устрои в Дома на народното събрание церемония по посрещане на председателя Ким Чен Ун.

След преговорите Си Цзинпин заедно със съпругата си Пен Лиюан организираха банкет в чест на Ким Чен Ун и неговата съпруга Ли Сол Чжу.

Превод Милчо Александров

Tags: ,