СВЕТОВНИЯТ РЕД, ЗА КОЙТО НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАМЕ АКО БЪДЕ РАЗРУШЕН

Лидерите на страните от НАТО, обяснявайки защо са тръгнали на кръстоносен поход срещу Русия и защо се опитват да я „зачеркнат“ изцяло, обявяват, че Русия на Путин е „заплаха за световния ред“. Лъжат, както винаги.

  Това, което тези господа наричат ​​световен ред, се състои в господството върху планетата от американския капитал и американските монополи, които имат за младши партньори капитала на европейските страни и Япония. И всички заедно тези „цивилизовани“ разбойници безмилостно експлоатират и ограбват периферията на капиталистическия свят от така наречените развиващи се страни. Сред обектите на такъв грабеж, между другото, е съвременната Руска федерация, която, след като загуби голяма част от икономиката си, пожела да бъде наричана от капиталистическите си „партньори“ поне като „суровинна“ или „енергийна империя“.  Единствената сериозна заплаха за гореспоменатия ред беше Съветският съюз, който създаде съвсем различен полюс в развитието на света – социалистическия. И в този полюс нямаше място за експлоатация и потисничество както на едни хора от други, така и на една част от страните от друга част, което е същността на Вашингтонския и Европейския ред.

  И следователно обвиненията на членовете на НАТО срещу Руската федерация в някакво разхлабване на техния ред са напълно неоснователни. В Руската федерация управляващите са говорители на онези буржоазни сили, които премахнаха Съветския съюз и социализма и по този начин много сериозно укрепиха американския ред, осигуриха го, направиха го почти универсален в света. Спомняме си как Борис Елцин през 1992 г. се обърна към Конгреса на САЩ с лоялната си реч: „Имам високата чест да говоря тук в Конгреса на една велика и свободна страна. Комунистическият идол, който сее обществени раздори, вражда и несравнима жестокост навсякъде по земята, който всява страх в човешката общност, рухна. Разбит е завинаги. Тук съм, за да ви уверя, че на нашата земя няма да му позволим да възкръсне.”

  Ето, така се бореха с комунизма и в същото време, разбира се, създадоха плодородна почва за движението на НАТО на изток и възраждането на фашизма навсякъде. (А защо фашизмът да не си вдигне главата, ако резултатите от това „обезглавяване” сега бяха пренаписани в обратна посока от онези, които навремето обезглавиха тази глава?) О, как тези реставратори на капитализма, доброволни помощници на НАТО, се стремяха да влязат в „цивилизования свят“, в американския ред! Което желаеха, и си подвиха опашката! Но никой не е отменил съперничеството в капиталистическата система и вместо килим към братско приятелство със западните „партньори“, руските буржоа получиха война с тях чрез бившата съветска република, а сега нацистка Украйна. Както се казва, постигнаха своето.

  Само че за световния ред, отново страховете са напразни. Какъвто и да е резултатът от тази война, капиталистическият ред на разделение на богати и бедни, господари и слуги, управляващи и зависими, няма да бъде променен от никой от победителите. Включително капиталистическа Русия няма да го разклати.

  Има, разбира се, световен ред, от който хората се нуждаят. Без войни и неравенство. Такъв, в който човек не е инструмент за печалба за собствениците на капитал, а господар на съдбата си и на страната си. Но търсенето на такъв ред е далеч отвъд съществуващата социална система. Налагането на такъв ред е възможно чрез ликвидиране на сегашното господство на буржоазията в световните дела. Тоест и чрез война. Но класова.

А Зябрев РКРП-КПСС  превод Милчо Александров