Die Welt: Русия и Китай обявяват „финансова война” на Запада

  Пекин и Москва решиха да атакуват Запада по всички финансови фронтове, пише Di Welt.Създаване на съвместна рейтингова агенция, на национални платежни системи, стресиране на долара, създаване на нова банка за развитие – всичко това трябва да нанесе осезаем „ответен удар” на Запада.

 

Москва и Пекин разработват съвместно „мощно оръжие”, за да станат равни на Запада, пише Di Welt. Не става дума за ракети и шпионски спътници, а за много повече,  изданието отбелязва, че: двете страни атакуват финансовата мощ на Запада.

До сега Русия и Китай отстъпваха на това „бойно поле” на западните страни. А страна която не може да се противопостави на долара, на западните рейтингови агенции и платежните им системи, не може да стане свръх държава и във военно отношение, пише Di Welt.

Москва и Пекин желаят да променят тази ситуация. Най-напред, те подписаха договор за създаване на рейтингова агенция. Както подчертаха в Министерствата на финансите, тази агенция ще бъде „извън политиката”. По такъв начин, Китай и Русия възнамеряват да разбият „тройката” много големи американски агенции, които в момента са лидери на финансовите пазари: Standard & Poor´s (S&P), Moody’s и Fitch. Колко чувствителни могат да се окажат последствията от техните негативни оценки, Русия осети върху гърба си. Поради кризата в Крим, S&P и Moody’s понижиха кредитния рейтинг на Русия, а агенция Fitch прогнозира същото.

В резултат, се отбелязва в статията,  рейтингът на най-голямата страна в света, според S&P, е само със степен по-висок от позицията “Junk” (боклук). Понеже пазарът на облигациите винаги остро реагира на понижаването на рейтинга, процентите на ценните книжа се повиши и Москва беше принудена да се откаже от пускането на нови облигации. Освен това, той оказа негативно влияние на курса на рублата и акциите на Московските борси.

Китай също винаги е бил недоволен от действията на западните рейтингови агенции и вече създаде своя с името Dagong, върху основите на която, вероятно, ще се сформира новата руско-китайска агенция. В рейтингите на Dagong САЩ се намират с шест пункта по-долу, отколкото според американските агенции, а Русия – с две степени по-горе от САЩ.

При изготвянето на рейтингите Dagong използва най-вече фундаменталните показатели, като например коефициента на задлъжняване. А този показател за Русия и Китай е действително много по-добър, от колкото е на САЩ. Но САЩ разполагат с безупречна кредитна история и във всеки момент могат да напечатат долари за погасяване на дълговете си.

Рейтингите на американските агенции предизвикват недоволство и в Европа, която също имаше намерение да създаде собствен рейтингов институт. Но не можа да реализира тези планове. Понеже, пояснява изданието, създаването на собствена агенция не гарантира, че другите участници на пазара ще я приемат.

Създаването на рейтингова агенция – е само една от мерките на Русия и Китай срещу западното финансово господство. „Настъплението” върви и по другите фронтове, пише Di Welt. Новата банка за развитие трябва да предизвика конкуренция на Международния валутен фонд и да разклати господството на долара. В Евразийския съюз основната валута  може би ще стане рублата, а Китай има намерение активно да използва юана във външната си търговия.

Паричните транзакции в долари обикновено се извършват от американските банки и, по такъв начин, се намират под влиянието на Запада. Платежните системи Visa и Mastercard, например в периода на „кримската криза” прекратиха обслужването на клиентите на банка „Россия”. И тук Кремъл не закъсня. Руският президент обяви, че е създадена национална система за платежни карти.

Всичко това, обобщава Di Welt, много напомня надпреварата във въоръжаването по време на студената война: „Русия и Китай усилено работят върху способността им да нанесат ответен удар, отговаряйки на финансовата война на Запада”.

Превод Милчо Александров

Tags: , , ,