163 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ИВАН ВАЗОВ

 

Великият български писател-реалист, класик на българската литература Иван Вазов е роден на 27 юли 1850 година в Сопот в семейство на търговец. Отначало той се учил в родния си град, учителствувал една година в Калофер, а след това продължил образованието си в Пловдив. През 1870 година баща му го изпратил в Румъния при чичо му с намерение да го направи търговец. Там обаче Вазов се занимавал повече с поезия, отколкото с изучаването на търговския занаят и не след дълго избягал в Браила, където попаднал в средата на българската революционна емиграция. От Браила Вазов заминал за Цариград, а през 1872 година постъпил учител в Свиленград. Той скоро напуснал това място поради спречкване с гръкоманите и станал преводач при управлението на новостроящата се железопътна линия София-Кюстендил. Понеже турските управници отказали да издължат заплатата му, той се върнал в Сопот, където станал член на Революционния комитет. След Априлското въстание Вазов бил принуден да емигрира отново в Румъния, където попаднал под влиянието на революционните емигранти.

  По време на Руско-турската освободителна война Вазов се поставил на разположение на руските войски. След Освобождението той е назначен за председател на съда в Берковица, но поради интриги по-късно бил преместен във Видин. Вазов решил да напусне службата и се установил в Пловдив, където развил активна литературна и обществена дейност. Там станал депутат в Областното събрание, председател на Книжовното дружество, редактор на списание „Наука”, а по-късно и на списание „Зора”.

  След Съединението, в резултат на антируската политика на Стамболов, Вазов бил принуден да емигрира в Русия, където започнал да пише романа „Под игото”. След завръщането си в България той се установил в София, където редактирал списание „Деница”. Стамболов пада пез 1895 година и поетът е избран за народен представител. През 1897 година той станал министър на народната просвета в кабинета на Стоилов. Скоро обаче поетът се разочаровал дълбоко от политиката на народната партия, напуснал министерския пост, престанал да се занимава с политика и се отдал изключително на литературна дейност.

  Иван Вазов умира в София на 22 септември 1921 година.

Tags: ,