ВЕСТИ ОТ КИТАЙ

si

СИ ЦЗИНПИН ОТГОВОРИ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ГЛОБАЛНИЯ СЪВЕТ НА ГЛАВНИТЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДИРЕКТОРИ

 

Пекин, 16 юли / Синхуа /

Китайският президент Си Цзинпин изпрати писмо в отговор в сряда до представители и членове на Глобалния съвет на главните изпълнителни директори, като оцени силната им вяра в мирното и открито развитие на Китай, ангажимента им да продължат да развиват бизнеса си в Китай, както и техните конструктивни предложения за икономическото развитие на Китай.

В своето послание Си Цзинпин отбеляза, че в момента Китай координира усилията за борба с епидемията и насърчаването на социално-икономическото развитие, влизайки в ключов етап в цялостното изграждане на общество със среден доход и преодоляване на бедността. Основите на успешното развитие на китайската икономика в дългосрочен план не са се променили и няма да се променят. Китай ще продължи да задълбочава реформите, да разширява отвореността, изцяло да прилага основните шест мерки за факторите за стабилност и шест гаранции, за да осигури подобрена бизнес среда за инвестиции и развитие на китайски и чуждестранни предприятия, да отвори нови възможности и перспективи. „Това е правилният избор, който настоявате да бъдете въвлечени в развитието на Китай“, написа китайският лидер.

Си Цзинпин подчерта, че в днешния свят интересите на държавите до голяма степен са преплетени, човечеството е общност с обща съдба, а взаимноизгодното сътрудничество е тенденция на глобалното развитие. Китай непрекъснато ще се придържа към мирния път на развитие, ще насърчава икономическата глобализация към открито, приобщаващо, достъпно, балансирано и печелившо развитие и ще допринесе за създаването на отворена световна икономика. Председателят на КНР изрази надежда, че представителите ще се придържат към концепцията за взаимноизгодно сътрудничество и общо развитие, ще засилят обмена и сътрудничеството с китайските компании и ще допринесат за възстановяването на световната икономика.

Глобалният съвет на главните изпълнителни директори включва 39 водещи многонационални корпорации. Наскоро 18 главни изпълнителни директори на борда изпратиха съвместно писмо до Си Цзинпин, като похвалиха Китай за това, че за кратко време спря разпространението на нов тип епидемия от коронавирус и също така е първият в света, който възстанови производството си. По този начин той играе активна роля в подкрепата на глобалната борба срещу епидемията и защитата на стабилността на глобалната икономика.

 

СИ ЦЗИНПИН ПРИЗОВАВА ЗА ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ПРИЛАГАНЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА  ВЪЗРАЖДАНЕ В СЕВЕРОИЗТОЧЕН КИТАЙ

Чанчун, 24 юли (Синхуа) – Генералният секретар на Централния комитет на КЗК, председателят на КНР и Централната военна комисия Си Цзинпин, подчерта необходимостта от спазване на новата концепция за развитие и последователно прилагане на стратегията за възраждане на Североизточен Китай.

 

Той заяви това по време на инспекционно пътуване до провинция Джилин / Североизточен Китай / от 22 до 24 юли.

 

Държавният глава призова да се положат всички усилия за гарантиране на решителна победа в цялостното изграждане на средно богато проспериращо общество и изкореняването на бедността.

 

Председателят на КНР подчерта особеното значение на 14-ия петгодишен план, чието изпълнение ще започне през следващата година, тъй като за Китай това ще бъде първият петгодишен план по нов път на цялостно изграждане на модернизирана социалистическа държава.

 

Си Цзинпин посочи, че вътрешните и външните условия за развитието на страната претърпяват дълбоки и сложни промени.

 

„Трябва да подкрепяме устойчивото и здравословно социално-икономическо развитие“, каза той и подчерта, че е необходимо да се засили аналитичната работа, да се разширят научните изследвания, да се прилага научният подход при вземането на решения.

 

Си Цзинпин призова за внимателно планиране на целите, концепциите и мерките за развитие за 14-ия петгодишен план.

 

След като посети окръг Лишу на 22 юли, президентът на КНР се запозна с развитието на местното земеделие и механизираното широкомащабно производство на селскостопанските култури.

 

„Много съм загрижен за производството на зърнени култури и безопасността на храните“, каза той и призова провинция Джилин да даде приоритет на продоволствената сигурност, да ускори трансформацията на селскостопанския сектор и да натрупа опит в модернизацията на селското стопанство.

 

Преминавайки през царевичното поле, Си Цзинпин отбеляза значението на интегрирането на селското стопанство със съвременните технологии и подчерта, че селяните трябва да могат да прилагат най-добрите технологии за отглеждане на висококачествени зърнени култури.

 

Той поиска приемането на ефективни мерки за защита и използване на високодобивната черна почва.

 

След като посети една от селските кооперации, Си Цзинпин посочи необходимостта от подкрепа на нови видове селскостопански предприятия, включително семейни стопанства и селски кооперации. Той призова за развитието на специализирани кооперации в цялата страна, адаптирани към местните условия.

 

Посещавайки мемориалния музей, посветен на битката при Сипинг, Си Цзинпин призова за задълбочено проучване на историята на ККП и Нов Китай, като отстоява голямата битка за социализма, основана от партията и хората, ръководени от нея, и я предава от поколение на поколение.

 

На 23 юли президентът на Китайската народна република инспектира жилищната общност в Чанчун, столицата на провинция Джилин, където научи за управлението на местните жители и обществените услуги.

 

Той подчерта значението за подобряването на управлението на обществото за модернизиране на системата на управление и на капацитета на Китай.

 

Си Цзинпин посети изложбения павилион за планиране на нови райони в Чанчун, където наблегна върху важността от планирането и изграждането на инфраструктура, както и на ефективното свързване на производствените вериги и веригите за доставка във високотехнологичните зони, така че последните да могат да играят водеща роля в стимулирането на регионалното икономическо развитие.

 

По време на посещението в централата за проектиране и инженеринг на автомобилния производител FAW Group, Си Цзинпин разговаря с наскоро постъпили служители. Той каза, че партийните комитети и администрации на всички нива трябва да обръщат голямо внимание на въпроса за наемането на висшисти.

 

В шоурума на компанията президентът на КНР се запозна с неговото развитие и най-новите образци на автомобилни продукти.

 

Той призова за независимо развитие на ключовите технологии и компоненти, които да стимулират висококачественото развитие на китайската автомобилна индустрия и да създадат международно известни местни автомобилни марки.

 

КИТАЙСКОТО ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО НАРИЧА АМЕРИКАНСКИТЕ ТВЪРДЕНИЯ ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА“НАЙ- ГОЛЯМАТА ЛЪЖА НА ВЕКА“

 hua

Пекин, 16 юли / Синхуа

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунинг на пресконференцията днес нарече САЩ „най-големият нарушител на правата на човека“ в света, а обвиненията им относно положението с правата на човека в Синдзян – „най-голямата лъжа на века“.

Хуа Чунинг остро критикува държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, който на 15 юли обяви плановете на САЩ за налагане на визови ограничения на редица служители на китайските технологични компании. Според М. Помпео последните предоставят материална подкрепа на политическите режими, участващи в нарушаване на човешките права и посегателствата върху тях. Той също нарече Китай „срамното място на века“ в областта на правата на човека.

„Въпреки че САЩ постоянно повдигат въпроса за правата на човека, в действителност именно те са най-големият нарушител на тези права в света. Обвиненията им за положението с правата на човека в Синдзян са най-голямата лъжа на века“, заяви Хуа Чунинг.

„Американските служители трябва да се срамуват от себе си, а медиите и хората на Съединените щати трябва да съжаляват, че имат такива измамни служители“, добави тя.

Според нея само китайският народ има право да съди китайската дейност в областта на правата на човека, а не американските политици.

Говорителката на външното министерство посочи, че от създаването на Китайската народна република преди повече от 70 години китайският народ, под ръководството на Китайската комунистическа партия, постигна значителен напредък по пътя на развитието, отговарящо на националните специфики.

През последните четири десетилетия Китай постигна 25-кратно увеличение на дохода на глава от населението, извади 850 милиона души от прага на бедността и допринесе за глобалната борба с бедността над 70 процента.

В същото време Китай стана втората по големина икономика в света, без да прибягва до войни, колониализъм и робство. Това е единственият подобен пример сред всички основни сили. Повече от 10 години подред приносът на Китай за растежа на световния БВП надхвърля 30 процента.

„Това са най-големите проекти, най-ефективните действия и най-значимият принос за правата на човека“, каза Хуа Чунинг. Тя добави, че постиженията в Китай са видими за всички, които са свободни от пристрастия.

Позовавайки се на положението с правата на човека в Съединените щати, Хуа Чунинг припомни, че в продължение на почти сто години след формирането на Съединените щати, по време на преселването на Запад, индианците са изгонени и унищожени там, броят им е намалял от 5 милиона на 250 хиляди, тоест 20 пъти.

За повече от 240 години от своята история САЩ се справят без война само  16 години. Войните и военните действия, които те разпалиха от 2001 г. в страни като Ирак, Либия, Сирия и Афганистан, отнеха повече от 800 хиляди живота и принудиха десетки милиони цивилни да напуснат домовете си.

Американските етнически малцинства, включително афроамериканците, са в тежко положение. „Джордж Флойд не е единственият човек, който е починал, защото“ не е могъл да диша „, защото расовата дискриминация е широко разпространена в САЩ“, каза Хуа Чунинг.

От всички западни страни в Съединените щати, съществува най-значимата поляризация  между богати и бедни. От 1989 до 2018 г. нетното увеличение на благосъстоянието на бедните 50 процента от населението по същество е нула, докато разликата в нивото на богатството е рекордна през последните 50 години.

„Не разбирам как, предвид тези тежки факти, М. Помпео има смелостта да говори с Китай за правата на човека“, каза Хуа Чунинг.

„Бих искала да попитам Джордж Флойд и другите етнически малцинства, как оценяват положението с правата на човека в Съединените щати, както и да попитам онези невинни, загинали в Ирак, Либия и други страни, какво мислят за американските дейности в тази област за правата на човека „, добави тя.

превод Милчо Александров

Tags: