ГЪРЦИЯ СТАЧКУВА

На 28 юни в Гърция започна 48-часова всеобща стачка против новия пакет антинародни мерки, които се обсъждаха в парламента, и както се очаква, той да бъде одобрен на 29/6 от парламентаното мнозинство на управляващата социал-демократическа партия ПАСОК.

Парламентарната фракция на Компартията на Гърция поиска да се извърши поименно гласуване на занконопроекта, а докладчикът от КПГ Н.Карафанасопулос отбеляза, че тези правителствени мерки всъщност са насочени да защитят конкурентноспособността и печалбите на капитала за сметка на работническата класа и нейните права. Парламентарната група на Комунистическата партия се отказа от участие в обсъждането и ще се върне в заседателната зала само за гласуването.

В същото време от трибуната на парламента премиер-министъра на Гърция Георгиос Папандреу охарактеризира новия антинароден пакет от мерки като „патриотичен дълг”.

Коментирайки изказването на премиер-министъра в парламента, прес-службата на ЦК на КПГ отбеляза: „За решението на въпроса за дълга, дефицита, сегашния премиер-министър предложи да привлече инвеститори и с това се съгласиха и другите партии на буржоазната система, подкрепяйки антинародните мерки, които разрушават трудовите права, доходите на народа. Но трудещите се, младежта нямат никакво основание да се съгласяват с тези болезнени мерки, използвани за такова развитие, което ще доведе до китайски заплати и права”.

Вице-премиерът Т.Пангалос, в интервю за чуждестранен вестник постави пред гръцкия народ шантажиращата дилема: „приемане на пакета от антинародни мерки или танкове”. В отговор прес-службата на ЦК на КПГ отбеляза: „Народът, правейки си изводи от историята си, трябва да отговори, че покорените народи се намират под заплахата на банкрут и други пороци на капиталистическото варварство. Само организираната и решителната му борба за своите права и власт може да го спаси от тези пороци, взимайки в свои ръце банките и монополите, които трябва да удволетворят потребностите на народа, а не да го ограбват”.

Подготовка за стачката

  В тази политическа обстановка Общият работнически боен фронт (ПАМЕ) даде бой, организирайки стачката.

В понеделник сутринта ПАМЕ пристъпи към символичното завземане на Акропола. Тази крачка беше приветствувана от трудещите се, но предизвика гневната реакция на дясната партия НД, националистическата-расистка партия ЛАОС, буржоазните електронни СМИ, които обвиниха ПАМЕ в „оскверняване на свещенните исторически паметници”.

В отговор прес-службата на ЦК на КПГ отбеляза: „НД иска да скрие съгласието си с новите мерки, но ненавистта им към борбата на класовото работническо движение не им позволява да го направят. Нека ПАСОК, НД, ЛАОС и други да знаят, че паметниците се оскверняват не от народните протести, а се оскверняват от тяхната комерсиализация, страната се дискредитира поради нищетата на народа, а не поради неговата борба.

В понеделник вечерта на 27/6 силите на ПАМЕ организираха стачни постове и проведоха събранияв десетки райони, в големите градове на Гърция, пропагандирайки 48-часовата стачка.

28 юни 1-я ден на стачката

  На разсъмване на 28 юни класовите сили на ПАМЕ се намираха в заводите, търговските предприятия, хотелите и офисите, към полунощ  катапултите на корабите се сражаваха решително, охранявайки стачката.

На моряците им беше особено тежко да защитават стачката, понеже отрасловата федерация на търговско-пътническия флот заеха щрейкбрехска позиция. В същото време профсъюзите ПЕМЕН и „Стифенсон” (представляващи инженерите и екипажите обслужващи свигателите на корабите), подкепящи силите на ПАМЕ, взеха решение за участие в 48-часовата стачка, и към тях се присъединиха и профсъюзите на готвачите и корабните електротехници. Стачката на тези профсъюзи и масовата охрана на стачката от силите на ПАМЕ доведе до затваряне на най-голямото пристанище на Гърция – Пирея. В Салоники, вторият по значение град в Гърция, силите на ПАМЕ рано сутринта блокираха всичките 7 входа на промишлената зона, в резултат на което промишленото производство „замря”.

В 10.00 часа хората започнаха да се подготвят за стачни митинги по площадите. Стачните митинги на ПАМЕ започнаха в Атина на площад Синтагма („площад на Конституцията”), преминаха през различните основни улици на столицата, водещи към парламента, блокирайки всички основни пътища около него.

В изказването си, направено на стачния митинг на ПАМЕ, Генсекът на ЦК на КПГ Алека Папарига, отбеляза: „Вече е решено осъществяването на контролиран дефолт. Те искат от народа в продължение на 50 години да не надига глава, за да могат да реализират най-лошите мерки. Но изхода на борбата ще се определя на равнище заводи, предприятия, всички работни места, там където живее и работи работническата класа. И тази борба ще бъде победоносна”.

Ето някои от лозунгите които преобладаваха на митингите на ПАМЕ:

„Давай народе, не отпускай глава – никакво съгласие с мерките на правителството”.

„Патриотизмът – това е правото на работниците, а не печалбите на капиталистите”.

„Работнико, без теб не може да се завие и винт. Ти можеш да се справиш и без господар”.

„Долу илюзиите! Капитализмът е невъзможно да бъде очовечен”.

ПАМЕ подготвя нови масови митинги в центъра на гръцката столица.

28/6/2011 година

От сайта на КПГ                                           Преведе от руски Милчо Александров

Tags: , ,