ДЕКЛАРАЦИИ

ck-bkp

До БТА, БНТ, БНР

и всички средства за масово

осведомяване

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на ЦК на БКП

 

Във връзка с изтеклия запис на телефонен разговор между Васил Божков и Александър Паунов – депутат от парламентарната коалиция на БСП решително протестираме срещу манипулацията, извършената на 14.7.2020 г. от лидерката на БСП г-жа Корнелия Нинова и тиражирана от някои безкритични медии, че Ал. Паунов е лидер на Българската Комунистическа Партия (БКП).

Лицето Ал. Паунов няма нищо общо с БКП, а напротив – винаги е действал против нея в услуга на дясната социалдемокрация, с което е съдействал за разбиването на единството на комунистическото и работническото движение у нас. Заявяваме също, че БКП не поддържа никакви връзки с В. Божков или други олигарси и представители на едрия бизнес, и в нейните редове няма такива, за разлика от БСП.

На г-жа Нинова не може да не й е ясно кои са коалиционните й партньори, така че манипулацията й не е случайна, а е израз на последователната политика за очерняне на БКП и заблуда на лявомислещите хора в България, че БСП уж е продължител на комунистическите идеи. Именно за това е създадена и винаги използвана организацията на Ал. Паунов.

През целия контрареволюционен „преход” от 1990 г. до сега сме свидетели на стремежа на политическата десница да отстрани БКП от обществено-политическия живот чрез преки репресивни действия и демагогски манипулации.

БКП води последователна политика в защита на интересите на трудовите хора и против грабежа, експлоатацията и корупцията и замесването й в подобни сценарии е груба клевета.

 

 

Председател на ЦК на БКП

Владимир Цеков

 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ТУРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ (TKP) ЗА ПРЕВРЪЩАНЕТО НА СВЕТА СОФИЯ В ДЖАМИЯ

tkp

Дата: 13 юли 2020 г.

 

Този конфликт не е между християнството и исляма, а между реакцията и секуларизма (в случая става дума за Кемализма БП), по-точно, между капиталистическата класа и работниците.

  1. Настоящият дебат за превръщането на Света София в джамия беше възобновен от ПД (Добрата партия) през юни, фашистка опозиционна партия, която е партньор на Социалдемократическата CHP (Републиканска народна партия) в парламентарния опозиционен съюз чрез предложение за парламентарно проучване. Това беше дългогодишното намерение на реакционните сили в Турция. Предложението за изследванията не се критикуваше от опозицията от самото начало. Политиците, които формират буржоазната опозиция и настоящите кметове на големите градове, направиха изявления в полза на превръщането на Света София в джамия. Прокюрдската HDP (Демократична партия на народите) се въздържа́ при гласуването на предложението за парламентарните изследвания, тоест не възрази срещу предложението на ПД. Бившият кандидат за президент на CHP Мухарем Инже дори каза, че ще отиде да се моли под покрива на Света София.

Това, което AKP (Партията на справедливостта и развитието) направи, първо беше да отрече обсъждането по този въпрос в парламента, а след това разпореди директно на Държавния съвет, който на практика е под контрола на изпълнителната власт, а именно на самия Ердоган, да отмени решението за повторно отваряне на Света София,  превърната в музей през 1934г. Това беше потвърждение за силата на изпълнителната власт в Турция.

В крайна сметка може да се заключи, че турската буржоазия е действала заедно, започвайки тази дискусия и одобрявайки трансформацията.

  1. Отмяната на решението на кабинета на министрите от 1934 г. също означаваше отричане на прогресивните ценности на буржоазната революция от 1923 г., а именно републиканството, секуларизма и модерността.
  2. Религиозният фундаментализъм на ПСР трансформира всички обществени институции в Турция, включително правото, академичните среди, образованието, пресата и всички други аспекти на обществения живот, в резултат на което ислямските правила доминират в тези области. TKP нееднократно се е занимавала с анти-трудовата роля на реакцията и религиозния фундаментализъм, която потиска всякаква съпротива на работническата класа и заменя организираната сила на обединените работници с аполитични послушни маси. Опасността от реакция е по-голяма от повърхностната и́ проява. Само преди седмица фабрика за фойерверки в Турция избухна, като уби и рани десетки работници. Шефът, който беше местният лидер на MÜSİAD, асоциация на проислямските капиталисти, всъщност изобщо не беше наказан, а по-скоро беше подкрепен от другите капиталисти в региона и страната. Същата организация предложи „трудови лагери“ като решение за преодоляване загубите на печалби по време на пандемията, която беше одобрена от правителството преди няколко седмици. Неслучайно тази седмица Света София беше одобрено да бъде превърната в джамия. Капиталистическата класа на Турция системно злоупотребява с религията, за да придобие сила в трудовите отношения. Сега, предвид дълбоката икономическа криза в страната, бедността, безработицата, безнадеждността и огромното недоволство сред работниците, капиталистическата класа се опитва да избегне политизирането на работниците и левите движения, които набират скорост, отново прибягвайки до реакция.
  3. Това решение наистина води до провокативни действия на международно ниво. Прагматичната политика на ПСР, основана на ежедневните маневри в пукнатините на империалистическата система и нейните колебания между империалистическите сили, губи позиции. Страната е в рецесия с безпрецедентни нива на вътрешен и външен дълг. Ердоган се опитва да възстанови политическата си сила за договаряне чрез сплашване на други страни, например, стъпки срещу Франция в Либия, военни действия на сирийска територия или подбуждане на националистически конфликти срещу Гърция; но е очевидно, че тази власт е твърде малка, за да сплаши големите сили или империалистическите съюзи, САЩ, ЕС, НАТО и други, от които правителството зависи на всяка цена.
  4. Ясна е водещата роля на пролетарския интернационализъм, определен от болшевиките преди повече от сто години. Конфликтите между буржоазната класа във всяка страна, като националистически или религиозни кавги, претенции за съперничество и ресурси, и др. не може да стане повод за дискусия на комунистите. Споменаването на подобни стъпки от дневния ред на буржоазната класа би било изключително заблуждаващо. Този конфликт не е между християнството и исляма, а между реакцията и секуларизма, по-точно, между капиталистическата класа и работниците.
  5. Същността на въпроса Света София се състои в доминирането на десните политически сили в Турция, както управляващи, така и опозиционни. Това е още една тухла в стената за премахване на секуларизма от политическата атмосфера в Турция. Той насърчава потискането на егалитарните (комунистическите БП) мисли и борби. Комунистите по целия свят трябва да осъдят това!

превод Милчо Александров