В ПЪРВАТА ЧЕТВОРКА ЗА НАЙ-ГОЛЕМИ БАНКИ В СВЕТА ВЛЯЗОХА САМО КИТАЙСКИ БАНКИ

jj

5 юли, „Женмин жибао”

Китайски банки заеха първите четири места в рейтинга за 1000-та най-големи банки в света, изготвен от  авторитетното английско списание „The Banker” – публикуван на 2 юли 2018 година. За това съобщи сайтът „Хуанцюван”. Четири китайски банки за пръв път влизат в първата четворка в списъка за водещи банки в света. В частност, първа позиция, както и през миналата година, заема Промишлената и търговската банка на Китай (ICBC), на второ място се намира Китайската строителна банка (China Construction Bank), на трето място се придвижва от миналогодишното четвърто Банка на Китай (Bank of China), на четвърто е Селскостопанската банка на Китай (Agricultural Bank of China).

В сравнение с миналата година, първата десетка от банки в списъка се запазва като цяло, в нея влизат 4 на Китай, 4 на САЩ, 1 на Великобритания и 1 на Япония. Съществената промяна в списъка, както отбелязва научния сътрудник от Международния изследователски финансов институт при Банка на Китай Юан Сяхуей е че, първите четири места се заемат само от китайски банки. През миналата година на трето място беше американската банка JP Morgan Chase. В рейтинга Банка на Китай и Селскостопанска банка на Китай се изкачват с едно две места, а американския капитал се смъква.

Освен това, китайските банки, изпреварват европейските и американски банки три години подред, като заемат първите места по общия обем на капитала от първа група, размерът на активите и общата сума на печалбите и плащането на данъците.

превод Милчо Александров

Tags: