КОМЮНИКЕ НА МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА

zname-na-venecuela

ОТХВЪРЛЯНЕ НА СТРАННОТО КОМЮНИКЕ ИЗДАДЕНО ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ СРЕЩУ РОДИНАТА НА БОЛИВАР

 

Боливарска република Венецуела отхвърля странното комюнике, публикувано от Белия дом, вчера на 17.07.2017.

 

Това е невиждан до сега документ, който поради ниското ниво и много лошо качество, затруднява интелектуалното разбиране за намеренията на страната агресор. Очевидно е, че правителството на САЩ е свикнало да унижава другите нации в международните си отношения и вярва, че ще получи в отговор подчинение, на което то е свикнало. Пропастта, която правителството на САЩ изкопава в отношенията си с Венецуела, пречи рационално да се предвидят неговите действия за цялата международна общност.

 

Американското правителство показва безсрамно своята абсолютна пристрастност към екстремистките сектори на насилие във венецуелската политика,  поддръжници на използването на тероризъм, за да свалят едно народно и демократично правителство.

Моралната разруха на венецуелската опозиция е докарала президента Тръмп до извършването на открита агресия срещу една страна от Латинска Америка. Не знаем кой е могъл да напише, още по-малко да разреши, такова комюнике с подобна липса на концепции и морал.

 

Тънкият демократичен воал на венецуелската опозиция падна и разкри бруталната сила на интервенцията на правителството на Съединените щати, което е стояло зад насилието, изстрадано от венецуелския народ през последните четири месеца.

Не за първи път ние разобличаваме и сме изправени пред подобни безразсъдни заплахи като тези, съдържащи се в този необичаен документ.

Призоваваме народите на Латинска Америка и Карибския басейн, както и свободните народи по света да разберат степента на бруталната заплаха, която се съдържа в това имперско комюнике, и да защитят суверенитета, самоопределението и независимостта, основни принципи на международното право.

Оригиналната конституционна власт е залегнала в нашата Конституция и е само от компетенциите на венецуелския народ. Националното Учредителното събрание ще бъде избрано чрез преки, общи и тайни избори с вота на венецуелците, под ръководството на Националния избирателен съвет, както е предвидено в правната ни система. Това е акт на политически суверенитет на Републиката и нищо и никой не може да го спре. Учредителното събрание ще се състои!

Днес народът на Венецуела е свободен и единно ще отговори на нахалната заплаха, отправена от ксенофобската и расистка империя. Антиимпериалистическата мисъл на Освободителя днес е по-валидна от всякога:

„Съединените щати изглеждат предопределени от провидението да тормозят Америка с мизерия в името на свободата“.

 

                                                                                  СИМОН БОЛИВАР

Каракас, 18 юли 2017

Tags: