КОМЮНИКЕ

gen.-lopes

Националните въоръжени сили на Боливарска република Венецуела осъждат категорично вмешателските действия от страна на няколко правителства, които системно работят срещу суверенитета на нацията.

Категорично и твърдо осъждаме престъпните декларации на президента на САЩ, Доналд Тръмп, който чрез свое изказване посегна на нашата независимост, като се осмели да заплаши венецуелския народ чрез налагане на „бързи и силни икономически мерки, ако Правителството на Венецуела пристъпи към Националното учредителното събрание на 30 юли“. Това враждебно изказване представлява безочлива намеса във вътрешните работи на страната, както и погазване на международното право и принципите за самоопределяне на народите, каквато е практиката на американския империализъм. Осъждаме, също така злонамерената декларация на Държавния департамент, чиято форма и съдържание представляват абсолютното отричане на елементарните правила за дипломация.

Същевременно считаме за необичайни декларациите на върховния представител за външната политика на Европейския съюз, Федерика Могерини, която заемайки подмолна позиция, изхождайки от финансови и бизнес интереси, които сега управляват САЩ, подкрепи организираното от опозицията пропагандистко мероприятие.

Боливарските национални въоръжени сили се придържат стриктно към Конституцията на страната, с неотменима ангажираност и лоялност и осъждат анормалните обиди срещу лицето Николас Мадуро Морос, конституционен президент на Боливарска република Венецуела, наш главнокомандващ, както и на всички останали граждани. В този смисъл ние считаме за легитимно свикването на конституционното национално събрание – акт, който търси диалог за съвместно съществуване и запазване на мира. Затова на 30 юли нашите войници ще бъдат разположени из цялата национална територия, изпълнявайки заповедите от „Операция Република 2017“, за да се гарантира пълното упражняване на правото на глас от всички венецуелци.

Венецуела не се подчинява на проекти или нареждания на нито едно чуждестранно правителство или власт. В този смисъл военната институция подчертава своя антиимпериалистически характер и призовава воините си да затворят редиците си и да останат твърди в патриотичните си убеждения. Сигурни сме, че цялата страна правилно ще оцени и анализира тъмните намерения в тези ужасни изявления и ще остане вярна на либералните традиции, които ни дадоха Боливир, Самора и Чавес, ще защитим достойнството, суверенитета и националната независимост, като решим проблемите в рамките на законите и разбирането, каквото винаги сме проявявали.

Перефразирайки Освободителя Симон Боливар в писмото му, изпратено до Джон Баптист Ървайн на 7 октомври 1818 г., можем да твърдим, че да се бориш с империя или с целия свят е едно и също нещо за Венецуела, ако всички я обиждат.

Чавес живее … страната продължава да се развива!

Независимост и социалистическа родина … ние ще живеем и ще победим!

 

Ген. Владимир Падрино Лопес

Главнокомандващ въоръжените сили

Tags: