МЕРАЦИ И ПЕРСПЕКТИВИ

МИЛЧО АЛЕКСАНДРОВ

  Ако някой преди 10 ноември 1989 година ми беше казал, че начело на държавата (независимо каква е тя) ще застанат кръгли идиоти, щях да го помисля за човек с болна психика. Но животът с неговата желязна логика ми доказа, че когато бъдат наложени, по един или друг начин, непоправими егоисти, кариеристи, лумпени, абсолютни профани в държавното управление на всички нива (независимо от титлите които притежават) – политическият кретенизъм е неизбежен. Колкото и да ми е неприятно да си призная, той се оказа по-мъдър от нашите представи за нещата. Иначе как да си обясним поведението на типове като борисовци, военния министър, петковци, василевци, христоивановци, седесари от всякакъв вид и порода? Тази обществена измет накара народа ни да се възхищава от действията на чужди общественици като Ердоган, Орбан – непоправими националисти и да се отвращава от действията на нашите едноклетъчни политици, щедро подкрепяни от „жълтопаветните грантаджии“. Наблюдавах тяхното поведение при посещението на онова нещо, представящо се за украински фюрер – Зеленски. От техните действия течеше лепкавата слуз и отровната смрад на фашизоидите. Дори нямам намерение да ги коментирам. Те не заслужават хартията на която се пише за тях.

  Предпочитам да засегна въпроси, които скоро или късно ще се случат, защото икономическата, политическата, военната и житейската логика насочват мисълта в тяхна посока.

  Слушам някакви „експерти“ да ми обясняват как нашите и румънските пристанища на Черно море трябвало да се превърнат във военноморски бази на НАТО (разбирай на Англия и САЩ). Е добре, да приемем че това се случи, какво ще последва?

  Надявам се че си спомняте юлския указ през 2022 година на президента на      Р Ф Владимир Путин за утвърждаване на Военноморската доктрина преди началото на Главния военноморски парад в Санкт Петербург. Според която Русия открито е очертала границите и зоните на своите национални интереси – това са преди всичко арктическите води, акваторията на Черно, Охотско и Берингово море, Балтийския и Курилския пролив и където е изрично подчертано, че Русия ще осигури тяхната защита твърдо и с всички средства.

  Нека си представим, че Турция пренебрегне решенията на конвенцията от Монтрьо през 1936 година, като в нашите и румънски пристанища се настанят бойни корабни групи на Англия и САЩ. Как си представят, че ще се изпълнят изискванията на Военноморската доктрина на Русия за защита на Черно море твърдо и с всички средства? Поне аз не се съмнявам, че тези пристанища и намиращата се там техника и инфраструктура се превръщат в цели на ЧМФ, бойната авиация  и ракетно-космическите войски на Р Ф. За стратегически оръжия ние нямаме обекти, които да се превърнат в мишени за тях. Казват че те ще бъдат под румънски и български флаг и така изискванията на международния договор щял да се заобиколи. Наистина ли тези „експерти“ смятат Руското военно разузнаване за група от наивници? Румъния и България са членове на НАТО, Русия е принудена да воюва със САЩ и НАТО на територията на Украйна, така че под какви флагове ще бъдат военните съоръжения в Черно море за нея няма никакво значение – те ще бъдат унищожени. Така че българските управници трябва много добре да си правят сметката, за румънските не знам, ще се намери кой да им потърси отговорност.

  Друг въпрос който се разглежда от различни анализатори е кога ще се седне на масата за преговори? Ясно е, че мераците на Зеленски (т.е. на САЩ) са смешни и никой в Русия не им обръща внимание. За начални преговори сериозно ще може да се говори когато се изпълнят целите на СВО, т.е. когато Украйна се демилитаризира и се създадат условията за денацификация (дефашизация и деамериканизация). Всички други виждания за подялба на „незалежната“ са неприемливи за руската страна, защото плацдарма се запазва за щатските нападателни ракети. И това ще е другото условие което ще бъде поставено на масата за преговори – базите на САЩ и на НАТО, стратегическите нападателни оръжия и ядрените оръжия на НАТО да се изтеглят зад линията на 1997 година. Ако САЩ и Русия се споразумеят по тези въпроси, които са от екзистенциална важност за ВС на РФ, ще има мир и нов световен ред – ако не, следващата е Полша, щом не желае да си махне американските нападателни ракети, които могат да ударят по Москва, това е Casus belli (повод за война). Това ще е много ясен сигнал за Румъния, на чиито управници ще им се наложи да мислят бързо. Ако влязат в авантюрата по примера на Полша, ще ги последва съдбата и՛. Тогава ще започне втория кръг на преговорите и на много страни от ЕС ще им стане ясно, че НАТО е организация със затихващи функции. Ако и те се провалят ще се постави въпроса за Германия заради американската база „Рамщайн“. Ако и след това не се стигне до преговори, които удовлетворяват Москва, следва Франция – тя притежава ядрено оръжие и представлява заплаха за нея. Това на практика ще е краят на ЕС.  Много възразяват срещу такава развръзка на нещата. Отново напомням, след СВО ще има ясно очертана война на НАТО срещу Русия студена или гореща.  Студената ще се окаже фатална за  икономиката на ЕС, това и сега се вижда. Горещата  ще се води със силите и средствата на 21 век, а не като сега, защото СВО се води на собствена територия и срещу собствен народ, а войната на чужда земя дава възможност за използване на съвременни оръжия и всеки е длъжен да си пази народа. Приказките за използване на тактическо ядрено оръжие от Руската армия са несъстоятелни, защото няма такива луди които ще го използват в близост до своите граници, колкото и да е напреднала метеорологията няма гаранции накъде  вятърът  ще насочи радиоактивния прах, пък и на никой не му се иска да се движи по радиоактивна местност, а дезактивацията е скъпо, бавно и не толкова безопасно занимание, да не говорим, че Русия разполага с достатъчно мощни конвенционални тактически оръжия, които са напълно достатъчни да се справят с всички цели в ЕС. Ядреното стратегическо оръжие е предназначено за целите в Англия и САЩ, които са далече от руската територия.

  Поставя се въпросът: А къде са България, Литва, Латвия, Естония и Финландия? За сега те не представляват заплаха за Руската армия. Като изключим американските бази в нашата страна и центровете за взимане на решения други цели няма. Горе-долу така стоят нещата и с другите посочени държави. С една дума, ако решат да изиграят ролята на американския палаш могат и да получат тояга, засега не им остава друго освен да лаят. Имам предвид ролята на фашизоидните им правителства, които ще бъдат свалени. Питат кога? Отговорът е класически: когато му дойде времето.

  Описаното от мен е само предположение за предстоящите събития, понеже няма как да знам подробности за намеренията нито на Г Щ на Руската армия, нито на Министерството на външните работи на Русия, как ще се изпълняват различните етапи, как ще бъдат разположени във времето, с временно примирие, с първоначална капитулация, или с други форми на „тупане на топката“,  използвал съм само публикувана информация и косвени факти за намерения, но мисля че познавам руския войник – той тръгне ли, спира когато си изпълни заповедите на своите началници-каквото и да му струва това.