НОВО КУКУВИЧЕ ЯЙЦЕ В ЛЯВОТО

  На 1-ва страница в юнския брой на в. „Работническо дело” публикувахме открито писмо на председателя на ЦК на БКП Владимир Цеков до бившия лидер на БСП и министър председател на Р. България Жан Виденов. Тъй като не получихме никакъв отговор на това писмо, тук изразяваме нашето становище към образуваната около Жан Виденов коалиция.

БКП винаги е била за единството на всички леви и прогресивни сили и активно е работила за постигането му.  Затова бяхме заинтригувани от анонсираното през мес. май в медиите намерение на бившия министър-председател социалист Жан Виденов да се завърне в политическия живот като създаде собствена партия. И понеже до парламентарните избори на 11. юли времето не е достатъчно за създаването й, да участва в тях чрез широка коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република” (ЛСЧСР). Наистина още в първоначалните съобщения имаше обезпокояващи елементи като изказванията по радиото на Ив. Атанасов, когото възприехме като говорител на още несъздадената партия, че оценява положително в управлението на Жан Виденов това, че не е дал земя за построяването на тръбопроводи за руски нефт и газ; че е подготвил въвеждането на валутния борд и че е положил началото на приватизацията.

  През почти четвъртвековната самоизолация на Жан Виденов от активната политика няколко пъти правихме постъпки да се свържем с него, но не получихме никакъв отклик. Затова този път се обърнахме към ръководителя на Социалистическа партия „Български път”, който е в добри отношения с него, и изразихме интереса си към бъдещата коалиция. В няколкократните ни телефонни разговори с него получавахме уклончиви отговори и отлагане на искането за лична среща. Вместо това получихме покана да присъстваме на пресконференция на коалицията. Запис от тази пресконференция е качен на сайта на БТА и може да бъде видян тук http://www.bta.bg/bg/live/show/id/0_cpjyuxgs?fbclid=IwAR1OfGMwrBUwQ0f61h6JHJICsfogrRxzCFML1UTNukAgght2cL0AvYFHAhc от всеки който се интересува. На тази пресконференция стана ясно, че лидерът на коалицията е Иван Атанасов, а Жан Виденов като неин „организационен секретар” е „рекламно лице” за привличането на гласовете на хората, запомнили го като единствения некорумпиран министър-председател в „демократичната” история на България, който не се е облагодетелствал лично от властта; и бяха представени политическите виждания на коалицията. И именно тези виждания бяха най-голямото разочарование. От гледна точка на „лявото” се чуха само общи приказки като справедливост, равенство пред закона, солидарност, подкрепа на „малкия и среден бизнес”, а за „работници” бяха обявени собствениците на малки и дори на средни фирми, защото те били работели повече от наетите от тях работници!?! Явно за лидерите на коалицията е дребна подробност без значение, че печалбата от дейността на фирмите отива в джоба на собствениците им и продуктът от работата им не се присвоява от някой друг. След като в състава на коалицията влиза и русофилска организация, можеше да се очаква по-изразена проруска позиция. Наистина, беше изказано становище за взаимноизгодно сътрудничество с Русия. Обаче докато други партии и коалиции, ако не искрено, то поне от кумова срама се обявяват за референдум по въпросите за членството на България в НАТО и ЕС, то за лидерите на ЛСЧСР тези въпроси са окончателно решени и не подлежат на съмнение. Нещо повече – членството ни в НАТО и ЕС според тях било записано в Конституцията?!? – ще е интересно да ни посочат къде точно! По-нататък се изказаха за създаване на обща европейска армия и участие на България в нея. Очевидно е без да коментираме срещу кого ще бъде насочена такава бъдеща армия. Изказаха се съмнения дали браниците преди 9.9.1944 г. са били фашисти или патриоти, както и симпатии към партиите на В. Сидеров и Б. Расате, защото в тях имало млади хора!?! А когато директно им поставих въпроса: след като се обявяват за алтернатива на БСП, защо приемат в състава си доскорошни нейни коалиционни партньори, а бягат от БКП, която винаги е имала принципна и последователна позиция към нея, ми беше даден неискрен уклончив отговор, само и само да не се саморазобличат пред симпатизантите си и малкото присъстващи журналисти.

  От изложеното става ясно, че ние имаме много сериозни различия с вижданията на коалицията. Независимо от това, в изпълнение на линията на Георги Димитров за Единен народен фронт, проведохме разговор с лидера на коалицията с оглед на участие или подкрепата ни за нея. Като претекст за резервите си той изказа съмнение в изрядността на юридическия ни статут (явно внушено от ПБК, защото те неведнъж са твърдели това), което опровергахме с представяне на оригинални документи. Като пречки пред участието ни той изтъкна: 1. Били търсели баланс, който щял да бъде нарушен, ако в коалицията участвали повече „комунистически” партии; 2. Пречка щял да бъде нашият интернационализъм, защото те били предимно националисти; 3. За да се промени състава вече регистрирана коалиция било необходимо съгласието на всички нейни членове, а ПБК била против наше участие! Ето колко искрени са призивите и инициативите за единство и обединение на комунистите, произлизащи от създадените от БСП антикомунистически ментета!

  При това положение е безспорно, че мястото на БКП не е в тази коалиция и естествено  няма как ние да я подкрепяме. „Лявото” в нея е само в буржоазен смисъл. Много прозорливо още след встъпителните изказвания в пресконференцията на лидерите на участниците в коалицията доц. Валентин Вацев характеризира платформата й като троцкистка буржоазно-демократична. И наистина, с изключение на „лявата” демагогия (използвана и от БСП) и липсата на искане за забрана на комунистическите идеология, пропаганда и символика, в позициите на ЛСЧСР трудно може да се открие нещо, по което да се различава примерно от буржоазната т.нар. „Демократична България”.

  За предстоящите на 11. юли парламентарни избори бих посъветвал всички трезво мислещи хора да не се подлъгват по привлекателни наименования или атрактивни лица и да не си правят тънки сметки „да не се загуби гласа им” и по тази причина да гласуват „за по-малкото зло”, а да гласуват за тези кандидати, чиято програма в най-голяма степен отговаря на техните интереси, без значение какви резултати им предсказва буржоазната социология. Само така ще има шанс да се чуе гласът им.

Спас Спасов