ПЕТА ИКОНОМИКА В СВЕТА?

anglia

  В Британия има изобилие от жилища за продан – за всеки вкус. Богаташите, и особено руските олигарси, купуват на ред – кой апартаменти, кой пентхаус, кой замък, кой крепост от Х век. Купуват безразборно, а след това рядко посещават своята собственост.

Удивително е, че при такова изобилие от предложения количеството на бездомните расте постоянно. Сега техният брой е над 320 хиляди, или с 61% повече от 2010 година. Ужасяващо е, че 130 хиляди деца са се родили, без родителите им да имат дом.

В статията си озаглавена „Моят път към работата ми показва как бездомността променя Великобритания” журналистката от „Гардиан” Хедли Фриман рисува впечатляваща картина. Работата й е  близо до дома и тя ходи пеша петнайсет минути, като през това време има възможност да наблюдава околността. Вижда как в последно време броят на бездомните рязко нараства. Редом до грандиозните строежи на луксозни сгради и апартаменти никнат като гъби цели палаткови градчета и съборетини, служещи за подслон на бездомници. На станция Кинг Крос тя вижда мирно седящите бездомници, които наблюдават пиещите кафе за три фунта и когато дойде следващата кола вкупом се спускат за подаяние. До сега такава картина тя е виждала само в САЩ, където е работила до скоро. На Каледония Роуз, до телефонните кабини са сложени картони, които служат нощем за дюшеци на бездомните.

Даже министърът на жилищното строителство признава, че броят на бездомните се е увеличил с над два пъти в сравнение с 2010 година. Но за да оправдае правителството казва, че това са предимно наркомани и бягащи от семейни неуредици. Фактите обаче показват друго. Почти половината от бездомните са работещи хора, две трети са британци, загубили \жилищата си поради невъзможност да погасяват изтеглените заеми от банките, на други не достигат средства да плащат високите наеми и собствениците ги изхвърлят на улицата. Лендлордовете са безмилостни. За маломерни, мрачни, влажни помещения, пълни с насекоми и гризачи искат баснословни суми.

В района, където живее Хедли се е появил и фуд банк, нещо като ресторант за бездомни, който работи само един ден в седмицата, но неговите клиенти постоянно нарастват.

Най-много са бездомните, в това число и бездомните деца, в юго-източната част на Великобритания, в това число и в Лондон. Нищетата е тотална. Учители разказват, че винаги носят със себе си някаква храна, за да дават на най-гладните ученици. В едно от училищата само за последните две години са умрели от глад трима ученика. Семействата им не са имали абсолютно нищо.

Това е нормален резултат от устройството на живота в капиталистическото общество. Пета икономика в света – кого го топли това?

Tags: