СВЕТЪТ С НОВ ЦЕНТЪР НА ТЕЖЕСТТА

Страните от БРИКС изграждат щит срещу финансовия и икономически диктат на САЩ

Заплахите на САЩ за възможна международна изолация на Москва са кухи и нямат никакво основание. Това стана пределно ясно на годишната среща на високо равнище на групата БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка в бразилския курортен град Форталеза.

Петимата президенти подписаха документи за създаването на финансова структура, аналогична на МВФ, която за разлика от него обаче няма да бъде под контрола на Вашингтон. Взети бяха и редица други решения, чието изпълнение ще повлияе силно на световната икономика и политика, като главната цел е да бъде сложен край на диктата на САЩ. Със създаването на Нова банка за развитие и Резервен фонд на БРИКС страните-членки на групата ще имат подкрепа в случай на кризи или груб външен икономически или финансов шантаж. Ще могат да пренебрегнат заробващите услуги на МВФ и Световната банка – разбирай САЩ.

Обединението на страните от БРИКС, започнало от неформален клуб, за броени години вече се превръща в нов център на тежестта и експертите му предричат успешно развитие. Неслучайно от Форталеза десетки телевизионни компании предаваха събитието „на живо”. Всички излъчиха заключителното слово на руския президент, който пое от бразилския си колега Дилма Русеф ротационното председателство. Всички задачи, които си поставихме преди година, бяха изпълнени. Банката на БРИКС ще се превърне в една от най-големите и многостранни световни финансови институции за развитие. Нейният обявен капитал ще бъде 100 млрд. долара. Мащабите за възможни операции в рамките на пула с валутни резерви също ще достигнат 100 млрд. долара. „Този механизъм ще създаде предпоставки за ефективна защита на нашите страни от кризи на финансовите пазари”, заяви Путин.

Според руския министър на финансите Антон Силуанов на първо време ще бъде „мини МВФ”, който ще застрахова страните от непредвидени финансови потоци, течащи от една или друга посока. Председателят на руската Централна банка Елвира Набиутина отбеляза, че фондът от валутни резерви, макар да не е пряк механизъм срещу евентуални санкции, ще създаде допълнителен финансов комфорт и сигурност на страните участници в него в случай на негативни политически сценарии. И по време на срещата на БРИКС и по-късно на петимата президенти с лидерите на останалите латиноамерикански страни единодушно бе изразено мнението, че трябва да бъдат разработени мерки, които да спрат тормоза срещу различни страни с налагане на икономически санкции.

Експерти, присъстващи на форума отбелязаха, че тази година форумът с основание може да бъде наречен исторически, защото дава категоричен сигнал, че е дошъл краят на еднополюсния свят. Общият пазар на БРИКС е значително по-голям от този на САЩ. Ражда се нов свят, който при всички случаи ще има повече от един или два полюса, казват те. „Нашите пет страни изграждат икономики от отворен тип, изпращаме ясни сигнали до конкретни адреси. Трябва да предотвратим негативното въздействие на политиката на водещите в икономиката страни върху страните от БРИКС”, заяви китайският лидер Си Цзинпин и добави, че БРИКС много добре умеят да постигат целите си и да решават задачите тогава, когато повечето други държави вече ги смятат за неразрешими.

Петте страни гиганти имат още много планове, сред които създаването ва енергийна асоциация с резервен фонд гориво за повишаване на енергийната сигурност. Важното е, че страните от БРИКС са обединени в стремежа си да изграждат единна позиция по главните въпроси на глобалното развитие и формирането на нова по-справедлива финансова и икономическа архитектура на света.

от „Русия днес”

Tags: