ШРИНКФЛАЦИЯ? ИЛИ МОЖЕ БИ ПРОСТО ИЗМАМА?

  Депутатът от Държавната дума Борис Чернишов откри масова „шринкфлация“ в магазините. Какво е това? Процесът на намаляване на обема на продадените стоки при запазване на същата цена. Думата „ шринкфлация или свиване“ се отнася до „хитрите“ манипулации на производителите и търговците за намаляване на количеството, обема или теглото на стоките в опаковка, като същевременно се запази старата продажна цена.

  Според парламентариста, „за да преценя колко разпространено е станало това явление, изпратих членове на моя екип с анонимни проверки в популярни вериги супермаркети на Москва („Пятерочка“, „Дикси“, „Верни“, „Перекресток“, „ Магнит” и др.). Продуктите са купени в 122 магазина от най-популярните търговски вериги.

  В резултат на това се оказа, че само 13 процента от продуктите са с обем от 1 литър. Всички останали бутилки и опаковки от мляко и кефир бяха  от 925-950 мл. В същото време визуално такива контейнери не се различават от „литровите“ … Най-популярните зърнени култури са опаковани в опаковки от 450, 800 и 900 грама вместо обичайните 500 и 1000 грама в 97 процента от случаите. Тоест, почти е невъзможно  да се намери килограмов пакет елда. В същото време теглото и обемът на стоките са посочени с толкова малък шрифт, че не можете да се справите без лупа.

  Много коментатори в социалните мрежи реагираха с ирония на изказването на депутата:

  – Депутатите по принцип трябва да ходят по магазините по-често. Тогава се оказва, че с минимална заплата не може да се живее. Че незнайно защо инфлацията е 3%, а цените на храните са скочили с 20%, които не могат да се покрият от средната заплата. Но по някаква причина предпочитат да изпратят слугите на народа  в магазините.

  – Е, това е откритие. Опаковките по килограм, половин килограм и т.н. отдавна са в миналото. Интересно къде депутатстваше последните години този господин. Дори бутилираната бира често не е 0,5 литра, а 0,45-0,47.

  – И какво, шринкфлацията у нас забранена ли е? Имаме ли свещен пазар и благословен капитализъм? Невидимата ръка на пазара ще унищожи всичко сама, а тези, които произвеждат стоки с ниско качество (шринкфлация), просто ще фалират? Все пак това го чуваме от всеки ъгъл повече от 30 години?

  Внимателните читатели веднага си спомниха, че Борис Чернишов в момента е кандидат за кмет на Москва на есенните избори, така че постъпката на депутата само привлича вниманието към неговата личност. И като цяло, такъв процес е известен отдавна и в никакъв случай не е изобретение на „грешния“ руски капитализъм. Както пишат медиите:

  „Жителите на европейските страни все повече се сблъскват с факта, че теглото или обемът на стоките става по-малък. Както отбелязва Dagens Nyheter, това явление се нарича шринкфлация. Терминът е въведен през 2009 г. от Филип Малмгрен, бивш съветник на президента на САЩ Джордж Уокър Буш. Според нея подобна промяна на стоките е знак за предстоящо рязко повишаване на инфлацията. Западът вече се беше сблъскал с това през 70-те години. Сега историята се повтаря.“

  Руските производители и търговци на дребно много бързо усвоиха тази практика на „ловкост“. Но защо да се крием зад новата и неразбираема дума „шринкфлация – свиваща се инфлация“? Това е обикновена пазарна измама, неотделима от съвременния капитализъм.

Алексей Алекин  РКРП  превод Милчо Александров