Щефан Енгел е определен като „заплаха“ и „обявен за издирване“

Скъпи другарки и другари,

с настоящото ви информираме за важен съдебен процес на Щефан Енгел –  дългогодишен председател на Марксистко-Ленинската Партия на Германия (МЛПГ) и ръководител на нашия теоретичен орган Революционен път. Много от вас познават Щефан от международното сътрудничество. На 3 август 2021 в 10:00 ч., най-после ще се проведе дълго отлагания процес срещу определянето на Щефан Енгел като „заплаха“. Терминът „заплаха“ обикновено се използва срещу ислямски фундаменталистки терористи. Това означава сериозна криминализация и лишаване от граждански демократични права. Почти две години беше отказано изобщо да му бъде разрешено да заведе дело срещу тази класификация. Сега този процес е резултат от усилена борба. Жалбата на Щефан Енгел не само категорично отхвърля тази атака, но я комбинира с обвинителен акт срещу водещи политици като министъра на вътрешните работи на Федерална република Германия.

Преди процесса стана известно още, че определено време Щефан изрично е „обявен за издирване“. Федералната криминална служба отказва да разкрие причината за това. Всичко това е урок за антикомунистическата реалност на свободно-демократичната Федерална република Германия и е уникален процес!

Разбира се, всичко това е остра атака не само срещу личността на Щефан, но и срещу неговата партия, МЛПГ. За нас е важно това да стане известно и в международен план и обратно, за германската общественост да стане ясно, че тези процеси привличат международното внимание и предизвикват протести. Ето защо ще се радваме да получим кратки изявления или поздрави за солидарност от вас – като текст или видео.

Щефан: „Не разглеждам съдебния иск като чисто личен въпрос. Когато обвинявам редица реакционни политици и длъжностни лица, това би трябвало да помогне за прогонването на антикомунистическия произвол от социалния климат. Разглеждам  това като принос срещу превантивното правосъдие и антикомунистическото идеологическо полицейско право, за борбата за запазване и разширяване на демократичните права и свободи и срещу нарастващата фашизация на държавния апарат.“

Сърдечни поздрави на всички вас!

Моника Гертнер-Енгел

Отговарящ за международните отношения