… ЩЕ ЗАВЪРШИМ РАБОТАТА НА ЧЕРВЕНИЯ ОКТОМВРИ, КОЯТО ЗАПОЧНАХТЕ …

На 17 юли реакционерите празнуват поредната годишнина от екзекуцията на царското семейство Романови, извършена през 1918 г. с указ на изпълнителния комитет на Уралския съвет на работническите, селските и войнишките депутати.

  Но това не бяха първите, не последните и не единствените жертви на разразилата се през този ден   гражданска война.

  Помним и почитаме и други жертви и герои, паднали от ръцете на белогвардейските въстаници…

☆ ☆ ☆

  Според вестник „Приазовски край“, през юли 1918 г. в градския временен затвор на Александровск-Грушевски (сега град Шахти в Ростовска област) „в този момент има над хиляда арестувани болшевики. По това време е работил полеви съд който разглежда по дузина случаи на ден.“

  Според изданието „Народная мисъл“ само за два дни – на 3 и 4 юли (16 и 17 юли по нов стил) в Александровск-Грушевски, според присъдите на белогвардейския военно-полеви съд, „са разстреляни  20 души. Военно-полевият съд гледа от 10 до 20 дела, а броят на освободените е много малък …“

  На снимката: е паметникът на миньорите – борци за съветската власт, загинали по време на гражданската война, в град Шахти.

  Надписът на мемориала гласи:

  „Работниците и трудещите се селяни никога няма да забравят вашите заслуги към революцията. Ще завършим работата по Червения октомври, която започнахте. Нека героизмът на падналите ни вдъхновява в революционната борба за пълно тържество на труда над капитала.”

Превод от ВКПБ Милчо Александров