АНТИКОМУНИЗЪМ

На 17.08.13 в предаването на Стефан Солаков по „СКАТ” ТВ единият от събеседниците му Нидал Алгафари (БСП) каза, че в България ляво няма, но има нужда от радикална левица. Да, с това съм съгласна, към този момент наистина няма истинска лява партия. Разбира се първото нещо, което му мина през ум както на него, така и на мен бе БКП, партията в която и аз членувах с гордост. Но той зададе един странен въпрос, който много ме подразни, а именно:„Защо ПОДАРИХА БКП на този човек Владимир Спасов – вечна му памет?”

Исках веднага да се включа, но предаването беше към своя край и не успях да му кажа, че за пръв път чувам, че партиите могат да се подаряват, раздават, присвояват, онаследяват и прочие глупости, на които се наслушах през годините. В онези години, когато да си комунист беше нещо много срамно и унизително за мнозина, един човек извърши наистина героизъм. И този „комунист номер 1”, както подигравателно го наричаха в медиите – Владимир Спасов, заедно с група свои съмишленици реши да съхрани (запази) Българската комунистическа партия като пръв я регистрира в СГС, преди още враговете да се усетят. И чудото стана. Партията получи своята регистрация през 90-те и започна да се развива, а членската й маса да нараства. Докато стигна до един такъв момент, когато БКП стана Първа извънпарламентарна политическа сила в страната (1999 г.). Малцина знаят, че през 1995 год. в  България се създава и Новия Комунистически интернационал (НКИ). И там присъстващите на първия му конгрес комунисти от Русия, Германия, Турция, България  избират за Генерален секретар на НКИ – Владимир Спасов. Сега питам и Интернационала ли му подариха другарите комунисти тогава, не можеха ли да го подарят на другарката  Нина Андреева – Русия например или на когото и да било другиго, защо точно на Владимир Спасов? Другарят Спасов, колкото и да беше охулван през годините, при това все от „леви”, успя да направи така, че БКП да стане Първата извънпарламентарна политическа сила в страната, повтарям го, защото след него друг не можа да постигне такъв успех. Също както е сега партията на ТВ „СКАТ” НФСБ – първа сила извън парламента, при това  без БКП да разполага с телевизия, без стотинчица за предизборна борба по места, само с членски внос от 10 до 50 ст., защото повечето членуващи в партията бяха пенсионери и безработни. Българската комунистическа партия, ако бе подарена от някого на Председателя ни, тя щеше да разполага най-малкото със средства. А такива нямаше. Лидерът ни като Апостол обикаляше страната с влак,  ползваше обществен транспорт  и създаваше организация след  организация. Българските комунисти му вярваха и го следваха, докато не стигнахме до Първото място и тогава …. започна роенето на ментетата, повтарящи абревиатурата – БКП „Болшевики”, БКП „Родина”, БКП „Г. Димитров”, появи се и БКП (Кр.Захариев) и още много други, чиято единствена цел беше РАЗЕДИНЕНИЕ НА КОМУНИСТИТЕ.

Така, сега се пита в задачата, кой подари толкова много ментета на другите лидери и защо нито едно от тях не можа да стигне Първото място, макар че все професори ги ръководеха?!!!

Надя Р.- Варна.

Tags: