ВРЕМЕТО Е …ТЯХНО. НАШЕТО НЕ СЕ СЪСТОЯ.

oligarsi

През 60-80-та руснаците идваха в България организирано, на почивка и пазар. Крепяха икономиката ни с евтин петрол, а ние пълнехме и изнасяхме за СССР влакови композиции, кораби и самолети с всичко, което можем и не можем да си спомним.

У нас те купуваха дрехи и козметика. Много се ценяха дънките, маратонките (красовки) и поло пуловерите (космонавтки), мускалите с „розово масло“. Търсеха кожуси (дупленки), но те бяха кът, за чорапогащниците и презервативите – ще мълча. Както казваше една приятелка, „Ваши надежные, индейские рвутся“. Радваха се на топлото море, стресираха се от „холодный суп“ – таратор. Завиждаха ни за плодовете и зеленчуците. Изкупуваха всичко българско – от цигарите „Стюардеса“ през пастата за зъби „Поморин“ и виното „Медвежья кровь“ до компютрите „Правец“ и храна за космонавти.

През 90-те руснаците не идваха. Ние скачахме с два пръста навирени нагоре, напъвахме се да рушим паметници. Возехме с Трабанти шефове на НАТО. Съставяхме списъци на съветски възпитаници за уволняване. Обявихме разузнавачите си за агенти на КГБ и ги прехвърлихме на ..подчинение към други централи. Съкратихме армията и я превърнахме в батальон от легионери. Приватизирахме заводи. Земята върнахме в „реални граници“ и унищожихме модерно стопанство – водещо в Европа (това бе и причината). Доматите станаха вносни, заводите – в руини, пътищата – в дупки. Самолети не летяха. Вагоните на влаковете бяха с продънени подове. Преживяхме провокирана хиперинфлация и фалит на банките, които изядоха спестяванията на цял един народ, за да се създаде компрадорска местна тъничка прослойка от богати лумпени и слугите им. Мутрите доминираха. Сетне се избиваха. Накрая седнаха в креслата на властта. „Лявата” партия не се състоя и не можеше да е  социална. Десните се разкапаха на отряди на различни командири. Политиката се напълни с плазмодии и амеби.

Но историята не търпи вакуум, цивилизацията е основана на принципа на логическа симетрия – едни западат, други тръгват напред.

През новия век руснаците почнаха да пристигат индивидуално. Купуват къщи, апартаменти, земя за строеж. Купуват на дребно и едро. Водят със себе си деца, внуци, жени, баби, тъщи, приятели, любовници. На летищата ни през лятото се чува предимно руска реч. В морските градове се откриха училища за малките – баби и дядовци остават да живеят постоянно. Климатът им харесва. По морето през сезона, 350 000-те им имоти поемат почти една българска столица, а ние?!

Ние пазаруваме в магазини „Всичко за 1 лев“. Ядем вносни домати. Обличаме се в китайски дрехи. Обзавеждаме се с турски мебели. Дори тоалетната ни хартия е вносна, ама пък ароматизирана. Мрем поради липса на квалифицирана медицинска помощ. Наемаме се да работим на пенсионери в чужбина. Децата ни бягат стремглаво извън страната. Намаляхме с приблизително 2,5 МИЛИОНА. „Интегрираните“ циганите за разлика от преди на 99% са неграмотни, гладни и озверели, а е и доминиращ етнос в някои градове и селища. Безработните на Северозапада са над 60%, заплащането ни е най-ниското в ЕС и почасовата ставка е като на африканците в плантациите за модерни роби. Дадохме за първи път в БГ историята земята си за чужди военни бази и „достойни“ български генерали се обучават как да воюват с „опастност номер едно“ в света – руснаците, не вярвам да си го вярват, но добре им плащат.

Питам се какво е психологическото оръжие, което ни зомбира да мърморим, но да приемаме; да изписваме милиони буквени знаци, пълни с гняв, но да крепим статуквото…

Вапцаров, Никола, грешиш поете! Бронебойни патрони няма открити за нашето слабоумие и липса на самочувствие! Нация от ментално скопени индивиди. Руснаците се реанимираха за има-няма 15 години, при нас – ще отиде век време, понеже си вярваме, че Ние сме времето и то ни принадлежи и в захлас скачахме докато ни се изправиха сивите гънки в мозъците, а Времето днес е тяхно и върви напред!

Руми Михнева

Tags: