ЗА КАКВО СА НА РУСИЯ ДВЕ НОВИ АРМИИ

Експерти обясниха за създаването на нови армии и военноморски регион от Русия.

Защо Русия се нуждае от две нови армии @ Алексей Куденко/РИА Новости

Текст: Андрей Резчиков

  До края на годината Министерството на отбраната ще създаде два военни окръга, две армии и Азовски военноморски район. Поставянето на толкова мащабни задачи показва, че Русия се готви за продължителен период на конфронтация с НАТО и появата на нови точки на напрежение, които далеч надхвърлят СВО. Каква е спецификата на създаваните военни формирования и какви усилия ще са необходими за това?

  Заместник-началникът на Генералния щаб генерал-полковник Евгений Бурдински в статия за юнския брой на списанието на Министерството на отбраната „Военни комисариати на Русия“ пише, че тази година е необходимо да се извърши „организационно-щатно осигуряване  формирането на комбинирани оръжия и въздушни армии, армейски корпус, Азовски военноморски район, пет дивизии и 26 бригади, създаване на Московски и Ленинградски военни окръзи.

  По думите на генерал-полковника плановете за увеличаване на състава на въоръжените сили изискват организирано комплектуване, настаняване и снабдяване с всичко необходимо. В същото време мерките трябва да бъдат синхронизирани с прехвърлянето на основните видове въоръжение, военна и специална техника и други материални средства. Освен това частичната мобилизация даде възможност да се сформират повече от 280 военни части и подразделения.

  „Увеличаването на числеността трябва да бъде придружено от формирането на нови военни части и тяхната система за командване и управление. И за да бъде изпълнено това решение, главното организационно-мобилизационно управление на Генералния щаб обяви, че ще бъдат сформирани съответните структури “, обясни Игор Коротченко, главен редактор на сп. „Национална отбрана“.

  Според него новите военни части трябва да бъдат включени „в съответния контур на управление“. „Оттук и новата организационна и щатна структура, формирането на два нови военни окръга – Москва и Ленинград, които преди това бяха премахнати. Днес, отчитайки появата на нови рискове и заплахи, беше решено всеки от новите военни окръзи да обхваща едно или друго съответно направление и да бъде готов за водене на бойни действия на съответния театър“, добави Коротченко.

  „Поправяне на грешките от миналото“.

  В края на миналата година Сергей Шойгу обяви формирането на Московския и Ленинградския военни окръзи. Той обясни тази необходимост с „желанието на НАТО да натрупа военен потенциал близо до руските граници, както и да разшири Северноатлантическия алианс за сметка на Финландия и Швеция“. Ръководителят на Министерството на отбраната също предложи да се създаде армейски корпус в Карелия.

  В същото време размерът на новите формирования, броят на оръжията и други параметри ще зависят от „границите на отговорност“, които ще се определят от Върховния главнокомандващ и Генералния щаб. „Първо, трябва да се проучат откъде могат да дойдат ресурсите в тази армия, включително от военновременните държави. Това е много сложен процес по отношение на създаването, разполагането и въоръжаването на новите формирования“, обясни бившият началник на зенитно-ракетните войски на командването на специалните сили на руските ВВС полковникът от запаса Сергей Хатилев.

  Експертът нарича формирането на Московския и Ленинградския военни окръзи корекция на грешките отпреди десетилетие, „когато имаше необмислено съкращаване на военните части“. „Опитът от войната в Сирия и военните действия по време на СВО показва, че Московският и Ленинградският военни окръзи са значими и ефективни обединения“, подчерта Хатилев.

  Освобождаване на силите на Черноморския флот на Руската федерация от несвойствени отговорности.

  Що се отнася до Азовския военноморски район (АВМР), който се формира, той трябва да включва бойни катери, рейдови миночистачи, а бреговата линия да бъде оборудвана с артилерийски и ракетни батареи. Основната задача на тази структура е да осигури базирането на силите на флота и да поддържа благоприятен оперативен режим в определената зона.

  Освен това създаването на военноморския район най-вероятно ще изисква възстановителни работи в пристанищата Мариупол и Бердянск. „Азовско море вече е вътрешно море на Русия и там трябва да се появи част от руския флот. Предвид близостта на Крим, ако е необходимо, в новия военноморски район могат да бъдат създадени брегови ракетни части“, каза капитан 1-ви ранг Василий Дандикин.

  В допълнение, създаването на Азовския флот може да се разглежда като намерение за намаляване на зоната на отговорност на Черноморския флот с цел съсредоточаване на силите на Черноморския флот на Руската федерация в ключови за него райони – украински и Средиземно море, където се наблюдава нарастваща активност на военноморските сили на страните от НАТО.

  „От тези планове можем да заключим, че залагаме за дълъг период на конфронтация с НАТО с възможно влошаване на ситуацията. Паралелно с украинската заплаха ще се появят и други точки на напрежение. Това е стратегията на НАТО – постоянното претоварване на цялата система на Руската федерация според принципа за тестване на мощта ”, добавя военният експерт Александър Артамонов.

  За решаване на тези проблеми се вписва планът за създаване на комбинирана армия и армейски корпус, който ще включва няколко бригади. „Комбинираната армия се състои от няколко корпуса. Също така включва различни видове войски. Той може да води военни действия във всяка посока, решавайки стратегически сложни задачи“, каза източникът.

  На свой ред генерал-майорът от авиацията Герой на Русия Сергей Липовой добави, че голям брой войски на НАТО, включително самолети, са струпани около Русия. „Войски и техника пристигат не само от Европа, но се прехвърлят и от американския континент. Лесно е да се досетите, че се готви сериозна провокация“, убеден е Липовой.

  Новите военни окръзи ще бъдат отговорът на Русия за разширяването на НАТО.

Експерти обясниха задачата за внезапна проверка на Тихоокеанския флот.

Руската военна логистика ще получи безпилотна подкрепа „Въздушните сили на бъдещето“.

  Според тях в хода на формирането на новата въздушна армия на първо място трябва да се обърне внимание на създаването на десантно-щурмови дивизии, „които ще бъдат изпратени да прикриват нашите стратегически райони“.

  „Задачата е колосална и като обем, и като време. Наистина руските въоръжени сили се нуждаят от нови сили, нови военни части, нов личен състав, нова техника. И всичко това в значително количество “, пишат в тази връзка авторите на канала Telegram„ Погледът на мъж в райе “.

  Само за една въздушна армия (ВА) ще са необходими пет-шест авиополка, всеки от които разполага с 20-30 самолета. „Най-вероятно в нашите условия армията ще бъде със смесен състав – бомбардировачи, изтребители, транспортни самолети, хеликоптери. Така да предположим, че ще бъдат около 150 превозни средства, от които около половината са хеликоптери. А също и около двеста екипажа. Освен това са необходими хиляди технически персонал, за  услуги за поддръжка, транспорт, сигурност и услуги за доставки. С други думи, въздушната армия е колос “, се казва в публикацията.

  В същото време нивото на подготовка на летателния състав на новия самолет не може да бъде веднага високо. „Тепърва ще трябва да се постигне, за което той във ВА ще трябва да лети изключително интензивно и да се подготви според плановете за бойна подготовка. И трябва да се обучава повече от една година. Ръководството на новите въздушни полкове, без съмнение, ще бъде набрано от опитни пилоти, преминали през СВО. Но останалата част от летателния екипаж ще трябва да бъде подготвян дълго и внимателно “, добавят анализаторите.

  С други думи, Министерството на отбраната вече мисли какво ще се случи след СВО, смятат експерти. „Новата ВА,  тогава може би ще се изгради от отделни екипажи, не повече. Новата въздушна армия трябва да стане армията на бъдещето. Тя ще бъде напълно боеспособна на високо ниво в най-добрия случай след пет години. Ако, повтаряме, се лети интензивно и се подготвя. До този момент да се надяваме, че СВО ще постигне всички свои поставени      цели “, заключават експертите.

 Преведе от в-к „Взгляд“ Милчо Александров