ЗА УДАРИ НА РУСИЯ ПО ПОЛША И ФИНЛАНДИЯ. ПО-РАНО БЯХА НАМЕЦИ – СЕГА Е СЕРИОЗНО

  Западът продължава да обикаля границите на Русия. Украйна беше напомпана до козирката с оръжие, Финландия беше приета в НАТО, самата Полша е готова да атакува. Москва трябва да отговори. И ако по-рано имаше само намеци за конфронтация, сега всичко е сериозно.

  Думата на Шойгу

  Ръководителят на Военното министерство Сергей Шойгу говори за проблемите на сигурността на руските граници на колегиума на Министерството на отбраната. Той отбеляза, че сега Русия трябва да обърне специално внимание на западното и северозападното направление. Именно там най-вероятно ще ударят противниците от НАТО. Шойгу нарече особено дестабилизиращо събитие факта за влизането на Финландия в Северноатлантическия алианс. Освен това в Полша активно се извършва милитаризация.

  Що се отнася до Финландия, на първо място стои фактът на влизането на страната в НАТО, като почти удвои сухопътните граници на Русия и блока. Както отбелязва Сергей Шойгу, възможно е разполагането на допълнителни военни контингенти в страната. Това могат да бъдат както американски, така и европейски войски. Например военният Бундесвер. Освен това Финландия може да се сдобие с ударни ракети, които ще могат да поразяват обекти в голяма част от Русия. И изобщо не е задължително да са ядрени.

  По-рано финландският президент Саули Нинистьо заяви, че страната няма да разполага ядрени оръжия на своя територия. Това е разбираемо: щом в Хелзинки започнат да говорят за атомна заплаха, руските бойни глави ще бъдат насочени в тази посока. Нещо друго е важно. Ако говорим за американското командване и плановете на Вашингтон, то просто никой няма да пита финландците. Те ще бъдат снабдени с ракети, на пръв поглед с отбранителен характер. Само в подходящия момент те могат да променят уговорката си. И поставянето на ядрени бойни глави върху тях не е трудно. Ето какво каза бившият държавен секретар на САЩ, началник на кабинета Лорънс Уилкерсън, за това. Тогава ставаше дума за Украйна.

  В интервю за Dialogue Works Уилкерсън каза, че „САЩ инсталират ракети с двойна употреба във всяка страна, в която отидат. Освен това този тип оръжие винаги може да бъде преконфигурирано и отбранителните ракети веднага се превръщат в нападателни. Освен това такива ракети винаги могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави. Именно такива ракети САЩ планираха да разположат на контролираната от Киев територия.

  Путин просто реагира на разширяването на Северноатлантическия алианс, което извършихме. Той се опитва да предотврати разширяването на военния блок, защото това става много опасно“, – каза бившият високопоставен служител на Държавния департамент.

  Съгласете се, че подобни разкрития струват много. Особено като вземете предвид статуса на човека, изрекъл тези думи. Но проблемът не е само във Финландия.

  Полските планове

  Трудно е да се разбере какво се случва в главите на полските лидери, дори ако познавате добре политиката на Анджей Дуда и Матеуш Моравецки. Дори по европейските стандарти Полша днес е изненадващо реакционна страна. Политичните анализатори свързват агресивността на Варшава с предстоящите избори. Според тях откровено националистическите власти на страната ще се опитат да се задържат, като ескалират ситуацията около Русия и Беларус. Само където не ни е нито топло, нито студено. Полша активно изтегля войски към границите, 2000 полски бойци ще бъдат разположени в един район.

  Първоначално дейността на поляците беше свързана с прехвърлянето на ЧВК „Вагнер“ на територията на Беларус. Анализаторите обаче отбелязаха, че „оркестрантите“ по-скоро биха били готови да затруднят действията на полския контингент, който е на път да се премести на територията на Западна Украйна. Между другото, този план на Варшава беше публично обявен от ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу. Въпреки това, докато всичко е на думи. И като цяло последните събития охладиха жарта на Полша. Може би Варшава напълно ще се откаже от безсмислените си планове.

  Така че агресията на Полша се появи с причина. Варшава очевидно има планове да нанесе удари срещу Русия. Може да се изчака кампанията на Полша да премине и след това ще стане ясно за нейните намерения.

  Руските военни обаче отдавна знаят от първа ръка какво представляват полските войници. Вече много наемници от Варшава, Краков и Познан участваха в СВО на страната на режима в Киев. И много от тях положиха костите  си в земите на ДНР, ЛНР и Запорожие. Поляците не могат да изненадат руснаците с нещо необичайно. Въпреки това запознаването на варианта с тяхната заплаха в резерв е също толкова важна задача. Възможно е в Полша също да са загубили връзка с реалността като Зеленски. В този случай битката ще бъде неизбежна.

Превод от „Царьград“ Милчо Александров