КОЙ ИМА ИЗГОДА ОТ ТЕРОРИСТИЧНОТО УБИЙСТВО НА ДАРИЯ ДУГИНА

Анализ от нашия гръцки приятел Димитриос Пателис

Драмата от загубата на млад човек и болката/отчаянието на един баща се вписват в онези архетипни събития, във връзка с които народната мъдрост повелява, че всеки разумен човек, всеки родител не би пожелал подобна съдба дори на заклетия си враг …

  Според руската Федерална служба за сигурност взривното устройство е било взривено след системно наблюдение и установено, че шофьорът Даря Дугина е била сама в колата.

  Сега не е моментът да анализирам идеите на Александър Дугин и трагично загиналата му дъщеря, с които имах дълга и разгорещена дискусия в кулоарите на международна конференция в Делфи Гърция през 2015 г.

  Това е фашистка версия на еклектичните възгледи, основана на хавлиения антисъветизъм и антикомунизъм, възкресяването на славянофилските идеологии, руския национализъм, православния мистицизъм и прояденото от червеи евразийство от 19 век.

  Противно на твърденията на контролираните западни медии (не без помощта на известен PR), Дугин не е нито „вдъхновител“ на Путин, нито „главен официален идеолог“ на Кремъл.

  Това не е свързано с някакъв (липсващ) последователен системообразуващ принцип на официалната идеология на ръководните политически кадри на буржоазията на Руската федерация, въз основа на който уж официалната идеологическа рамка става несъвместима със същите ирационални настройки на Дугин.

  Това се дължи на пълзящия прагматизъм на Путин и неговите придворни, които в момента изглежда не са готови да се придържат към подобен вариант на „философията“ на махровите черносотници, човек, който открито се идентифицира например с гръцките нацисти престъпна организация Златна зора, която осъжда царския режим, защото „ако системно и своевременно унищожи марксистко-болшевиките, тогава свещената руска империя ще бъде спасена и ще просперира завинаги“, която открито призовава режима да унищожи марксистите днес, така че „ Русия и руският свят ще процъфтят отново“, който яростно се обявява срещу комунистически Китай и т.н.

  Въпросът е какви са последствията от започването на терористичен атентат, който – очевидно и независимо от прекия извършител – е дело на британските и американските разузнавателни служби, които напълно контролират тези структури на киевската хунта?

  Отговор: Прославянето на Дугин (с, очевидно, умишлено спасяване на живота му) очевидно е насочено към укрепване на този конкретен тип фашистка идеология в разказите за войната и пропагандата, извършвана от полуофициалните и официални пропагандни структури на днешния ден на буржоазна Русия.

  Ефективността на манипулацията, основана на тази архетипна спонтанна реакция към драмата баща-дъщеря, вече е очевидна в антиимпериалистическите кръгове в Гърция и в международен план…

  За евроатлантическата ос е по-лесно и по-безболезнено да управлява конфликта между фашистките идеологии от двете страни (Украйна-Русия). Напротив, за тях е много трудно да се борят не само срещу ясното и популярно морално предимство на де факто нарастващите антинацистки и просъветски настроения на масите (включително въоръжените сили), но и срещу движението на официалният дискурс на Путин (и други руски официални лица) към антиимпериалистическата реторика, докато светът ескалира война.

  Освен това е целесъобразно и желателно атакуващата евроатлантическа ос да засили антисъветизма/антикомунизма, както и антикитайския манталитет в областта на идеологическата манипулация на днешна Русия.

  Разделянето на противоположния полюс САЩ-НАТО-ЕС е от жизненоважно стратегическо значение за империализма.

Превод от сайта на РКРП-КПСС Милчо Александров