ЛИБИЯ СЕ БОРИ

   Опитите на ПНС да подкупи защитниците на град Бени-Валид се провалиха

Въпреки съобщенията на западните информационни агенции, че  новите власти на Либия са успяли да се договорят за предаването на град Бени-Валид, опитите да бъдат подкупени неговите защитници се провалиха. Нещо повече през нощта на 7 септември те нанесоха значителни загуби на атакуващата страна.

„Бени-Валид се държи като Бретската крепост през 41-ва. Опитите за подкупване на старейшините от племето Варфалла през нощта, напълно се провалиха. Привържениците на т.н. „съвет” предложиха няколко милиона долара в брой, само да се окачат в града зелени флагове. След няколко часа бяха унищожени няколко разузнавателно-щурмови групи, които се опитваха да проникнат в града с цел да разкрият позициите на отбраняващите се. Беше унищожен също и дистанционно-управляем летателен апарат, извършващ бараж над града. С огън от земята бяха повредени два вертолета” – се казва в съобщението от помощника на Кадафи, бившия офицер на съветските, а след това от руските части за специално предназначение подполковника в оставка Иля Коренев, пристигнало в „Аргументы.ру”.

В декларация, изпратена по електронна поща, се казва също, че „законния лидер на Джамахирията се намира в страната. И, че той не е напускал Либия.  Неговият син Хамис преди няколко дни е произведен за генерал, за успешната му операция против окупаторите в Триполи. А неговите привърженици унищожиха колона от бронетехника на метежниците в района на град Сирт”.

По мнението на Коренев, военно-политическата ситуация в Либия „се намира в задънена улица”. „Слабо въоръжените метежници нямат никакъв шанс без сухопътна подкрепа от НАТО да превземат град Бени-Валид, Сирт, Сехбу. А сухопътната подкрепа, в това число и действията на специалните подразделения на НАТО, е значително съкратена след нанесените им тежки загуби в Триполи и на границата с Алжир”.

От сайта на ВКПБ                             преведе от руски Милчо Александров

Tags: ,