МВнР НА КНР КОМЕНТИРА СВОЕВОЛНОТО ПРЕМИНАВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИЯ ЕСКАДРЕН МИНОНОСЕЦ В АКВАТОРИЯТА НА ЮЖНО-КИТАЙСКО МОРЕ БЕЗ РАЗРЕШЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КНР

zname-knr

Пекин, 10 август /Синхуа/

Официалният представител на Министерството на външните работи на КНР Ген Шуан заяви, че своеволното преминаване  днес на американския военен ескадрен миноносец  на USS John S. McCain в акваторията на Южно-Китайско море без разрешение на правителството на КНР беше посрещнато с крайно недоволство в КНР, и страната в близко време ще излезе със сериозен протест срещу САЩ.

Коментирайки преминаването на кораба на САЩ през архипелага Нанша с „операция по свободно мореплаване”, Ген Шуан потвърди факта за преминаването на американския военен кораб в посочената акватория без разрешение на правителството на КНР. НОАК незабавно изпрати военни кораби срещу кораба на ВМС на САЩ за идентификацията му и с предупреждение да напусне акваторията. Дипломатът посочи, че Китай има безспорен суверенитет над архипелага Нанша и прилежащата му акватория. Актът на кораба на САЩ нарушава както законодателството на КНР, така и международното право, сериозно подкопава суверенитета и сигурността на Китай и поставя под опастност представителите на армиите и от двете страни.

Ген Шуан отбеляза, че в продължение на определено време благодарение на съвместните усилия на КНР и АСЕАН успяха да стабилизират обстановката около Южно-Китайско море и да постигнат благоприятни условия за развитие в региона. В частност, трябва да посочим примера за единодушното приемане на Кодекса за поведение в Южно-Китайско море на неотдавнашната среща на министрите на външните работи на КНР, АСЕАН и Филипините. В предвид на тези обстоятелства, движението срещу течението от страна на силите зад границите на тази акватория, които искат да направят скандал, провеждат „операция за свободно мореплаване”, опита им да постигнат елиминиране на големите усилия за постигане на по-благоприятна обстановка изглежда напразен. Това е явно свидетелство, че именно тя е страната, която не иска да види стабилна ситуацията в Южно-Китайско море и извършва милитаризиране на тази акватория. Официалният представител на МВнР на КНР подчерта, че Китай е твърд в решимостта си да защити своя териториален суверенитет и морските интереси, и има твърдо намерение да осигури мир и стабилност в Южно-Китайско море. Провокацията от страна на САЩ задължава КНР да предприеме необходимите мерки за повишаване на отбранителната способност на страната.

„Китай призовава САЩ да уважава суверенитета и интересите за сигурност на КНР и със съвместните усилия на страните от региона да осигури мир и стабилност в Южно-Китайско море. САЩ трябва да играе конструктивна роля за това. Не е необходимо повторно да предприемаме действия, които вредят на взаимното доверие между САЩ и Китай и стабилността в региона”.

превод Милчо Александров

Tags: ,