СЕТПЕМВРИ – МЕСЕЦ НА РЕВОЛЮЦИОННИ БОРБИ

Septemvri-1923

  Искрата от Бузлуджа се разгаря и засяга гара Радомир – обявяване с прокламация: „Днес, 27 септември правителството е славено, България е провъзгласена за Народна република!” Подготовката за предстоящото републиканско управление на държавата е най-належащата причина дворецът да извърши военен преврат и чрез фашисткото правителство удавя в кръв тази светла идея. В страшните септемврийски дни на 1923 година развяха републикански знамена градове и села от двете страни на Балкана и цели 21 години защитаваха идеята до 1944 г. и я утвърдиха като система на държавна власт.

Осъщественият преврат, обоснован от марксисткото учение и осъществен от Октомври се реализира в малка България.  Георги Димитров конкретизира отговора и делото оживя: Отечественият фронт обедини работници, селяни и интелигенция под ръководството на Българската комунистическа партия.

Националният ни трибагреник се развяваше по всички краища на планетата, приемаше се като символ на процъфтяваща социалистическа България.

Народната революция на Девети септември 1944 г. успя да предотврати новата национална катастрофа в последния момент. Социалистическият период осигури 45 години мирно развитие – най-дългият в нашата история.

Сравнението на социализма и капитализма в България показва безспорните предимства на социализма.

И когато казват, че социализмът е претърпял поражение, това е невярно. Ние не казваме, че математиката е претърпяла поражение, когато студент бъде скъсан на изпит, защото не е решил задачите си. Не социализмът, а ревизионистичният курс на партията претърпя невиждано поражение, като заедно с народа разрушиха социализма със собствените си ръце и реставрираха капитализма.

Без съмнение нашият социализъм имаше недостатъци и беше първият опит да се създаде ново общество без експлоатация. Ние направихме грешки, но нашата непростима и фатална грешка беше, че не успяхме да защитим социализма.

Tags: ,