НОТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНАТА ВЛАСТ ЗА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ ВЪВ ВРЪЗКА С ПРОВАЛЕНИЯ ОПИТ ЗА АТЕНТАТ СРЕЩУ КОНСТИТУЦИОННИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БОЛИВАРСКА РЕПУБЛИКА ВЕНЕЦУЕЛА

venecuela

На 4 август, по време на честването на 81-та годишнина от създаването на Боливарската национална гвардия в град Каракас, докато конституционният президент на Боливарска република Венецуела, Николас Мадуро изричаше заключителната си реч, две мощни детонации бяха чути в близост до президентската трибуна.

Органите, отговарящи за сигурността на президента, незабавно предприеха съответните действия, които позволиха евакуация от мястото, защитавайки сигурността на президента и неговото семейство, високопоставените представители на публичните власти и гражданските и военните служители, както и представителите на дипломатическия корпус, които участваха в гореспоменатото събитие.

Компетентните органи незабавно започнаха разследване. Главният прокурор обяви назначаването на трима прокурори с богат опит по въпросите на организираната престъпност и политическата конспирация, за изясняване на фактите и за изправяне пред съда на лицата, отговорни за този акт.

Първите резултати от разследването са следните:

Експлозиите са възпроизведени чрез взривни устройства, поставени в две дистанционно управлявани въздушни устройства (дронове), насочени срещу лицето на президента и групата високопоставени служители, които в този момент са се намирали на трибуната. Смята се, че всяко от двете устройства е било носител на 1 кг. експлозив, известен като С4, с капацитет да поразява в радиус от 50 метра. Дроновете са модел DJI-M600, обикновено използвани за промишлени и аудиовизуални цели.

Разследването на мястото на събитието и свидетелските показания, предоставени от шест арестувани граждани, за които се смята, че са свързани с този акт, разкриха, че планът се състои във взривяване на един от дроновете върху покрива на президентската трибуна, а другият е трябвало да се насочи директно към нея. Действията на президентската охрана спомогнаха за отклоняването на едно от устройствата чрез блокиране на сигнала, което да доведе до избухването му извън програмираната цел и да позволи на другото устройство да се взриви в сградата, която се намира в близост до мястото на събитието. За съжаление седем военни служители са били ранени, като трима от тях са в тежко състояние.

Става дума за опит за отнемане на живота на президента на републиката, определен от нашето законодателство като акт на тероризъм и опит за убийство. Следва да се отбележи, че един от участниците е взел участие в актовете на политическо насилие през 2014 г., задържан е и след това е пуснат на свобода. Друг от задържаните е свързан с нападението на военни съоръжения в град Валенсия от паравоенна група, което се случи преди година. Също така тази атака е подкрепяна от поддръжниците на венецуелската ултра-десница в Маями, които от своя страна са свързани и с преврата от 2002 г. и други терористични действия, извършени в недалечното минало.

Доказателства, получени в текущото разследване, потвърждават убеждението, че този престъпен акт е свързан с плана за агресия срещу Венецуела, публично заявен от президентa на Колумбия г-н Хуан Мануел Сантос, който през последните дни направи безразсъдното изявление, че “ставаме свидетели на последните часове на Мадуро”. От своя страна Венецуела има пълната убеденост, че зад този опит за убийство стоят групите на крайната венецуелска десница в тайно споразумение с мощни икономически и политически фактори, които действат от Колумбия с филиали в град Маями, САЩ.

През последните години Колумбия се превърна в базов лагер за операциите за незаконни, противоконституционни и насилствени действия срещу демокрацията, правителството и народа на Венецуела. В Колумбия работят мощни мафии за трафик на наркотици, за контрабанда на различни стоки, като храни и горива, наемни убийци, както и мощна мрежа за обмен на криминални данни, която изнася венецуелската валута от националната територия и манипулира валутния курс с цел да наруши функционирането на венецуелската икономика.

Колумбия от години предоставя убежище на групи бегълци от венецуелското правосъдие, които са защитени и финансирани от правителството на г-н Сантос, до такава степен, че Конгресът на Република Колумбия им предоставя средства за конспиративна дейност, насочена към саботиране на функционирането на венецуелската съдебна система.

Методите на политическо насилие като атентати и убийства на политически и социални лидери не са съвместими с политическата култура на Венецуела. Това са методи, които исторически са вкоренени в Колумбия, откъдето същите се изнасят за Венецуела, за да дестабилизират нашата демокрация. Методи и престъпления с ужасна природа като изгарянето на хора, наемни убийци и сега политическо убийство и атентат.

По същия начин връзките с политически опозиционни групи, които живеят в град Маями, САЩ, се появяват в предварителното разследване. При това положение президентът Николас Мадуро поиска правителството на Доналд Тръмп да сътрудничи в разследването, което води до политически и финансови оператори на територията на САЩ.

Венецуела разкри всички конспирации, организирани от Колумбия. Президентът Mадуро своевременно отправи предупреждение към боливарските национални въоръжени сили във връзка с положението на границата, за да се предотврати провокация и насилие от страна на Колумбия.

Висшето военно командване заклейми опита за убийство и предупреди, че въоръжените сили на Венецуела твърдо ще защитават Конституцията и законното правителство под ръководството на президента, който в същото време е главнокомандващ на въоръжените сили – и че при никакви обстоятелства няма да допуснат насилствено нарушаване на конституционния ред.

По отношение на участието на фактори от крайната венецуелска десница,  ние считаме, че този път те отидоха твърде далеч, тъй като беше напълно възможно да се стигне до многобройни смъртни случаи с много сериозни последици за стабилността на страната. Правителството на Венецуела поиска от Главния прокурор задълбочено разследване, което да приключи с цялостно изясняване на истината. Венецуела ще използва национални и международни закони за преследване и изправяне пред съда на извършителите на тази отвратителна атака. Венецуелската държава провежда широко и безпристрастно разследване, което гарантира прилагането на правосъдието и максималното наказание за отговорните. Убийството не може да бъде простено.

Боливарската република оценява безбройните изрази на солидарност, добри пожелания към нашата родина и отхвърляне на тази престъпна атака от страна на много президенти, държавни и правителствени ръководители. Венецуела също така оценява израза на подкрепа от много политически лидери, партии, парламентаристи, културни дейци и движения и социални организации от цял свят, които изпратиха послания за подкрепа и мир в нашата страна.

 

В същото време правителството на Венецуела настоява страните и правителствата по света да поддържат обективна позиция спрямо тези сериозни събития, обективно да оценят степента и значимостта на случилото се и в някои случаи да преразгледат своите политики на безрезервна подкрепа към правителства, партии и движения, които насърчават убийствата и насилието във Венецуела.

Правителството на Венецуела е убедено, че тази атака отчаяно се стреми да спре прилагането на новите мерки за икономическо възстановяване, за които националното правителство обяви, че ще бъдат стартирани на 20 август т.г. Тези мерки са ефективен отговор на кризата в страната и ще донесат стабилност, спокойствие и просперитет на всички граждани.

Насилническата вътрешна и външна опозиция отново се провали в кампанията си за всяване на омраза срещу Венецуела. Тези събития само засилват убеждението у революционното правителство, че Венецуела е на прав път. Ние сме на страната на народа, на страната на историята. Народът на Венецуела ще продължи своята борба за щастие, демокрация и мир, които заслужава.

Правителството на Боливарска република Венецуела и неговият президент повече от всякога са решени да следват пътя на мира, законите и Конституцията. Това са верните посоки на Боливарската революция.

Tags: