ОБЩА СТАЧКА В ИТАЛИЯ

На 5 септември в Италия беше обявена общонационална стачка. Десетки хиляди италианци излязоха на улиците да протестират против първия, юлски пакет от мерки на обща стойност 48 млрд. евро – обаче сега на страната и предстои да прави икономии за още 45,5 млрд. евро бюджетни разходи, за да се бори със 120% – ния дефицит и признаците на дефолт – съобщи Euronews.

Акцията бе проведена от най-големият профсъюз в страната – Общата италианска конфедерация на труда.

„Правителството иска ние да платим цената на кризата. Но кризата – не е по наша вина. Ние не желаем да плащаме за грешките на тези които доведоха страната до тази ситуация”- каза Мария Скианкати, представител от профсъюза.

„Ние ще бъдем тук толкова, колкото трябва и няма да отстъпим. Ние призоваваме младежта на Италия, Испания и Гърция да действа, участва, да излезе по улиците. Ние ще променим тази ситуация”, възкликват протестиращите.

През целият ден в страната не работеше обществения транспорт, държавните учреждения, магазините и банките. Възникнаха проблеми и за туристите – в  италианските летища стачкуват пилотите, стюардесите и наземния персонал, предаде телевизионния канал „Россия – 24”.

От сайта на РКП-РКРП                                преведе от руски Милчо Александров

Tags: , ,