ПОГЛЕД ОТ МОСКВА – НАДПРЕВАРАТА ЗАПОЧНА

zorin

ВАЛЕНТИН ЗОРИН

    Надпреварата започна. Предизборната президентска  кампания ще завърши през ноември на първия понеделник на високосната 2016 година, когато ще се реши въпросът, кой ще стане поредният 45-ти президент на САЩ за следващите четири години. Такива са правилата.

За този пост се обявиха лидерката на управляващата демократическа партия Хилъри Клинтън, която няма съперници в партията си. Другият кандидат е републиканецът Джон Елис Буш, съкратено Джеб, син на 41-я президент Джордж Буш – старши и брат на 43-я президент Джордж Буш – младши. В партията си той има единадесет съперници, но по мнението на специалистите – те не могат да имат реален успех.Така, че съвсем скоро за съперници ще бъдат обявени Хилъри Клинтън и Джеб Буш.

Сам по себе си този факт говори за липса на забележителни и ярки фигури в американския политически елит. Всичко се свежда до представителите на двете политически династии, отдавна вече фигуриращи на политическата сцена. Наистина, 69 – годишната Хилъри Клинтън, казa сериозно, или хитрувайки, че няма да се занимава с политика, а иска да бъде баба. Но за сега тя предпочита президентския пост,

Обаче днес не става въпрос за съперничеството на два политически персонажа. Зад всеки един от тях стоят съперничещи си могъщи финансово-промишлени групи, които до голяма степен определят политиката на Вашингтон.

Зад гърба на Хилъри Клинтън са банките от Уолстрит, интересите на които тя представляваше още като сенатор от Ню-Йорк. Семейството на Буш представлява интересите на тексаските нефтени крале.

За пръв път те се промъкват към властта, след убийството на Джон Кенеди в тексаския Далас, нарушавайки столетния монопол на банките от Уолстрит. Той беше сменен от тексаския дилър Линдън Джонсън. Нефтеният тексаски магнат Джордж Буш-старши предложи властните си амбиции на тексаските нефтени барони. И днес той не се отказва от претенциите си за власт в борбата с уолстритските финансови кланове, влагайки безброй долари в предизборната борба. Аз вече разказах на нашите читатели и слушатели за разговора ми с президента Джордж Буш-старши. Аз тогава го попитах, не възнамерява ли да създаде президентска династия Буш? „В никакъв случай – каза Буш. Трагичният опит със семейството на Кенеди пречи за такова желание”. Пречи или не, но Джордж Буш управлява в Белия дом осем години. В момента подготвя за този пост Джеб Буш, а неговите двама по-млади братя за сега се занимават с нефтен бизнес в Тексас. Това е по въпроса за династиите.

Американските политолози твърдят, че претендентът за Белия дом трябва да разполага със сума не по-малко от милиард долари. И Хилъри Клинтън, и Джеб Буш, за разлика от другите претенденти за президентския пост са подсигурени с такива суми. И това в условията на американската демокрация определя много, ако не и всичко.

От изхода на президентската надпревара ще стане ясно, коя от съперничещите си сили ще спечели. Но общата политическа ситуация, както ми се струва, няма да се промени. И двамата днешни претенденти за президентския пост принадлежат към тази част от американския политически елит, който повече от петдесет години провежда политика на „сдържане на Русия”. Този двупартиен политически клан на практика е завладял всички клонове на вашингтонската власт въпреки интересите и настроенията на болшинството. Във всеки случай, рейтингите и на Клинтън и на Буш свидетелстват, че не изразяват интересите на това мнозинство.

Но независимо от всичко, именно тази част от политическия елит е яхнала и Конгреса, и правителството, и ръководството на двете, сменящи се на власт една друга политически партии, господствайки във вашингтонските коридори на властта, контролирайки болшинството средства за масова информация.

Предполагам, че предстоящите избори няма да променят нищо сериозно. Прогнозата е облачна.

„РИА Новости”                           превод Милчо Александров

Tags: ,