ПРИЗИВ НА ИКОР ЗА ДЕН НА ДЕЙСТВИЕ НА 6 АВГУСТ И 1 СЕПТЕМВРИ „ДА ИЗДИГНЕМ НИВОТО НА БОРБАТА ПРОТИВ ИМПЕРИАЛИЗМА И ФАШИЗМА”

ICOR

6 август в цял свят е Ден на Хирошима. На този ден, а после на 9 август в Нагасаки, за първи път са използвани атомни бомби.

На 15 август Япония обяви капитулация. Този ден (14 август в САЩ и Европа) дълго време се отбелязваше в Азия като Ден на победата над Япония (VJ Day). В Европа 1 септември се отбелязва като Ден против войната, деня в който хитлеровия немски фашизъм започна Втората световна война с нападението на Полша.

Поражението на японския империализъм, част от фашистката Ос същевременно беше начало на стремежа на американския империализъм към тотално световно господство.

Днес, след 75 години, световната икономическа и финансова криза и пандемията от коронавирус стимулират глобалното империалистическо съперничество, поврата надясно  и фашизацията в много страни. Взаимното проникване на световната икономическа криза и кризата на здравеопазването има сериозни последствия, като контролът над ваксината против Ковид-19. В края на краищата за всичко ще платят хората.

Американският империализъм излезе от войната против фашистките държави относително невредим и след това пое безмилостния път към положението на свръхдържава като най-силната водеща империалистическа велика сила. Той беше и е в съперничество със СССР, а сега с РФ. В последно време особено остри са конфликтите между американския империализъм и китайското правителство. Конкуренцията между САЩ и Китай е особено остра в азиатския регион. В търговската и икономическа война САЩ недвусмислено действат по най-агресивен и провокационен начин. Освен това има високочувствителни регионални конфликти като агресивната претенция на Индия към района Калапан в Непал.

Същевременно пандемията се използва за подкопаване на човешките права и смекчаване на икономическата криза за капиталистите чрез стоварване на голямото икономическо бреме на плещите на трудещите се.

В такива обстоятелства за нас е императив да намерим начини да издигнем равнището на борбата против империализма и фашизма. В това нас ни окуражава опитът на работниците и народните маси, които след Втората световна война с борба постигнаха и построиха социалистически и народно-демократични общества.

Масови събирания и други паметни мероприятия в Деня против войната, даже при ограниченията за социална дистанция, ще осигурят възможности за участие и разпространение на правилни послания.

Но ние трябва и да изграждаме организация. Тоест ние трябва да укрепваме и разширяваме нашите отделни партии и организации, както и да увеличаваме членския състав, обхвата и влиянието на подетата от ИКОР и МЛБН инициатива за Единен международен антиимпериалистически и антифашистки фронт.

На 6 август поддържайте призивите:

Не на империализма, да сложим край на военните провокации и учени в цял свят!

Да защитим демократичните права и свободи, да спрем държавните тенденции към фашизъм!

Да изградим Единен международен антиимпериалистически и антифашистки фронт!

Tags: