ПРИЗИВ НА ИКОР ЗА МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА БОРБА ПРОТИВ ФАШИЗМА И ВОЙНАТА НА 08./09. MАЙ, 06. AВГУСТ И 01. СЕПТЕМВРИ 2019

ICOR

Преди 74 години, на 9. май 1945, беше подпечатан краят хитлерофашизма и на Втората световна война. Преди всичко Червената армия, десетки хиляди партизани, цивилни, но също и силите на съюзниците мобилизираха всички сили да победят фашисткото чудовище залагайки живота си.

Скоро след това, на 6 август 1945 г. над Хирошима и на 9 август 1945 г. над Нагасаки САЩ хвърлиха първите атомни бомби в историята, водени от страха от разширяване на социалистическото влияние на Съветския съюз. 100 000 души загинаха незабавно, най-малко 130 000 до края на 1945 г., много повече през следващите години.

Преди 80 години, на 1 септември 1939 г., германският империализъм с фашисткия си режим на Хитлер започва Втората световна война. Повече от 55 милиона жертви на тази империалистическа война ни предупреждават! Световното мирно движение трябва да се укрепи и координира в глобален мащаб!

В памет на трите събития ИКОР провежда ежегодно на 8./9. май, 6 август и 1 септември антивоенен ден в различни региони.

Причината за войната днес са особено нарастващите междуимпериалистически противоречия. Главният агресор е единствената суперсила САЩ с нейния фашизоиден президент Тръмп. Борбата срещу империалистическата война обаче трябва да се обърне срещу военните приготовления или военни действия на всеки империалист.

Днес по-наложително от всякога е изграждането на единен световен антиимпериалистически, антифашистки фронт срещу фашизма и войната! За тази цел през ноември 2018 г. ИНОР лансира международен призив.

Смъртната враждебност на Хитлеровия фашизъм беше към социалистическия Съветски съюз и революционните сили на света. Грандиозното „унищожаване из дъно на марксизма” завърши през 1945 г. с тежко поражение на реакционния антикомунизъм, възниква социалистическият лагер. Днес е необходимо борбата за социализъм да придобие нов подем. Само със световната победа на социализма ще бъде преодоляна причината за опасност от война, народите ще живеят заедно в хармония с природата.

В момента обаче се засилва общата тенденция на подготовката на империалистическа война. Огнищата на заплахата с война са още Сирия и Украйна. САЩ агресивно заплашват суверенитета на Венецуела. Те вече водят война срещу венецуелския народ: катастрофална ситуация със снабдяването, която да оправдае „хуманитарна” инвазия, постоянна заплаха и страх. Опасна игра с огъня и опасност от военен конфликт и пряка конфронтация на различни сили в борбата за влияние и достъп до страната с най-големите петролни запаси в света.

С прекратяването на договора за ограничаване на ядрените ракети със среден обсег между САЩ и Русия стартира нов кръг от надпреварата в атомното въоръжаване.

Фашисткият режим на Ердоган открито заплашва с нападение на цяла Рожава/Северна Сирия. От самото начало ИКОР беше на страната на демократичната революция в Рожава.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава своите провокации в нарушение на международното право за подкрепа на ционисткия Израел, признавайки Голанските възвишения за част от Израел. Демагогски всяка основателна критика на държавата Израел и реакционно й правителство се заклеймява като „антисемитска”.

С оглед на европейските избори през май Европейският съюз (ЕС) се стреми да се представи за миролюбива сила. Всъщност ЕС е империалистически блок, който все повече се бори самостоятелно за световна власт. Със създаването на военна структура чрез „постоянното структурирано сътрудничество” (PESCO) агресивният характер става по-ясен. ИКОР Европа участва в европейските избори под лозунга: „Бунтът срещу империалистическия ЕС е оправдан! Да живее международната солидарност – укрепвайте ИКОР!”

Все повече правителства и буржоазни партии завиват надясно, което увеличава заплахата от война. Сред тях са не само Доналд Тръмп в САЩ, но и Нарендра Моди в Индия, Реджеп Таип Ердоган в Турция и Жаир Болсонаро в Бразилия.

Но работниците и жените, селяните и младежта по света не са съгласни! Милиони хора се изправят за мир, в антифашистката борба, в съпротива срещу заплашителната екологична катастрофа и срещу разрушаването на социалните и политическите права. Това се проявява в световен мащаб в нарастващите борби на работническата класа и народните маси.

Излезте на улицата срещу империалистическите агресори!

Всички империалисти вън от Сирия!

Солидарност с кюрдската и палестинската освободителна борба!

Долу ръцете от Венецуела!

За изграждането на единен международен антиимпериалистически и антифашистки фронт!

За мир, свобода и социализъм!

Напред с изграждането на ИКОР!

Tags: