МВнР на КНР ПРИЗОВАВА ЯПОНИЯ ДА ПРЕКРАТИ ГРЕШНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ПРЕДПРИЕТИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА КИТАЙ

zname-knr

Пекин, 25 август –„Синхуа”

  В петък Япония прие решение за разширяване на списъка със санкции срещу КНДР, като в него са включени пет компании и един гражданин на Китай. По този повод официалният представител на ВнР на КНР Хуа Чунин заяви, че действията на японската страна нанасят сериозна вреда на интересите и правния суверенитет на Китай.

Отговаряйки на молбата на журналисти да коментира разширяването на едностранните санкции против КНДР на поредната пресконференция, Хуа Чунин каза, че китайската страна винаги изцяло изпълнява резолюцията на СС на ООН и се противопоставя против едностранните санкции извън него, особено когато се засягат китайски компании или граждани. Независимо от позицията на китайската страна и упорито следвайки някои държави тя прие едностранно санкции по отношение на китайски предприятия и физически лица. „Ние изразяваме силното си неудовлетворение и решително протестираме по този повод” – добави дипломатът.

Китайската страна иска от японската да прекрати грешните си действия. Ако японската страна и в бъдеще действа както до сега, то тя трябва да носи пълна отговорност за всички произтичащи от това последствия, каза Хуа Чунин.

превод Милчо Александров

Tags: ,