РУСИЯ ПЕЧЕЛИ НАДПРЕВАРАТА ЗА РАЗРАБОТВАНЕ НА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

kovid

1 август 2020 г., 15:39 ч

Снимка: Министерство на отбраната на Руската федерация / ТАСС

Текст: Андрей Резчиков

Русия обяви приключването на клиничните изпитания на нова ваксина срещу COVID-19 и е готова да започне широко ваксиниране през есента. И буквално до вчера САЩ твърдяха, че Русия няма да успее да ги изпревари в създаването на ваксина. С настъпващата есен обаче ще дойде и грипът, от който руснаците преди това не са били ваксинирани. Ще докаже ли Министерството на здравеопазването безопасното използване на двата вида биологично активни лекарства наведнъж?

 

В събота министърът на здравеопазването Михаил Мурашко обяви приключването на клиничните изпитания на коронавирусна ваксина в Русия при откриването на нова болница за инфекциозни заболявания на COVID № 23 в Нижни Новгород.

 

След регистрацията на ваксината от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология, наречена на името на Гамалея, първите ваксинации ще бъдат направени на лекари и учители. А масовите ваксинации се очакват през октомври. Според последните данни в Русия броят на случаите на коронавирусна инфекция надхвърля 845 хиляди, повече от 14 хиляди души са загинали, 646 хиляди са се възстановили.

 

„Ваксината срещу коронавирусната  инфекция, разработена от центъра в Гамалея, приключи клиничните  проучвания … Планираме я за по-широка (ваксинация). В крайна сметка трябва постепенно да влезем в новата система за помощ. Тя ще трябва да бъде по-дълга през октомври“, каза Мурашко.

 

Имайте предвид, че много страни са ангажирани в разработването на ваксина. А работата е като състезание. Освен Русия, САЩ, Китай и Европейският съюз полагат огромни усилия. Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп възнамеряваше да купи немската биофармацевтична компания CureVac, за да се възползва от техните изключителни разработки и да бъде първият, който ще получи ваксината. В края на юли американската биотехнологична компания Moderna започна последната фаза на тестване. Над 30 лаборатории работят по ваксината по целия свят.

 

Предишният ден главният специалист по заразни болести на САЩ Антъни Фочи заяви, че е малко вероятно Русия и други страни да изпреварят САЩ при създаването на ваксина срещу коронавируса. „Ние се движим много бързо. Не мисля, че ще се получат ваксини по-рано от нашите, че да зависим от други страни „, каза Фочи в изслушване в Конгреса.

 

Центърът Гамалея проведе клинични изпитания на ваксината съвместно с Министерството на отбраната във военната болница, наречена на Н.Н.Бурденко. В края на юли втора група от 20 доброволци напусна болницата. Както се съобщава в Министерството на отбраната, те не са имали странични ефекти, усложнения или нежелани реакции. Никой от доброволците не се оплака от здравословното си състояние. И резултатите от теста показаха развитието на имунен отговор при всички.

 

Сега Министерството на здравеопазването очаква още две декларации за клиничните изпитания на ваксината срещу COVID-19. По-рано вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че центърът за производство на ваксини Гамалея ще започнат през септември. По думите и́ през септември се планира да бъде регистрирана друга обещаваща ваксина – с център „Вектор“, а производството ще започне през октомври.

 

Президентът Владимир Путин обоснова основните изисквания за ефикасността и безопасността на ваксината. „Ваксината трябва да е абсолютно сигурна“, каза той.

 

Кирил Дмитриев, генерален директор на Руския фонд за директни инвестиции (RDIF), сравнява разработването на руската ваксина срещу коронавирусната инфекция с пускането на изкуствен спътник на Земята от Съветския съюз през 1957 г. В интервю за CNN Дмитриев заяви, че руската коронавирусна ваксина показва добра ефективност.

 

Бившият ръководител на Роспотребнадзор, депутатът от Държавната дума Генадий Онищенко припомни, че коронавирусната ваксина е тествана не само върху доброволци от Института по микробиология на Министерството на отбраната (48-ми Централен изследователски институт или военно поделение 44026), но и в Първия медицински университет на Сеченов. В началото на следващата седмица те ще направят кръвен тест и ще определят нивото на имунния отговор.

„В зависимост от този отговор ще се определи ефективността на ваксината. Имунният отговор, макар и надежден критерий, е косвен. И накрая, ефективността може да бъде тествана само в реални условия, тоест когато ваксинираното лице се срещне с вирус. И основният критерий ще бъде: ще се разболее или не “, обясни Онищенко пред вестник „Взгляд”.

 

Депутатът отбеляза, че през следващата есен основната задача ще бъде ваксинацията срещу грип, защото „тази година според прогнозите ще доминират три нови щама, срещу които вече се подготвят ваксини“. „Около 70 милиона души трябва да бъдат ваксинирани“, прогнозира Онищенко.

 

Тази седмица ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова заяви, че ще дойде грипът, от който руснаците преди това не са били ваксинирани и „още веднъж подчерта значимостта на грипната имунизация през този сезон“.

 

Според Онищенко, има необходимост от цялостна имунизация.

Tags: