„ТОЗИ, КОЙТО ВКАРА СВОИ ВОЙСКИ В СИРИЯ, ЩЕ СЪЖАЛЯВА ЗА ТОВА”

Турция не успя да прокара планът си за създаване в Сирия на „буферна зона” на равнище ООН. Идеята на Анкара беше посрещната „на нож” и от сирийските кюрди. Съпредседателят на сирийската партия на демократичния съюз и член на Висшият кюрдски съвет на Сирия Салих Муслим каза пред „Гласът на Русия за причината на тяхното недоволство.

  В изказването си в четвъртък пред членовете на Съвета за сигурност, главата на турската дипломация Ахмет Давутоглу призова към бързо създаване на такива зони на сирийска територия в близост до границите с Турция. Но това предложение не беше подкрепено. В частност, против него рязко възрази Върховния комисар на ООН за работа с бежанците Антонио Гутиерес. Известно е, че против създаването на такива зони са членовете на Съвета за сигурност – Русия и Китай. Франция и Великобритания, които неофициално изказаха разбиране за турската позиция, не бързат да окажат официална подкрепа.

В Сирия декларациите на Турция по повод построяването на такива зони предизвикват крайно безпокойство и особено сред кюрдите.

„Ако Турция въведе свои войски в пограничните кюрдски райони на Сирия, тя ще срещне общонародна съпротива” – заяви съпредседателят на водещата сирийска кюрдска партия – Партията на демократичния съюз (ПДС) и член на Висшия Кюрдски съвет на Сирия Салих Муслим пред „Гласът на Русия”.

Неговата партия, по декларациите на турските представители, сега осъществяват контрол върху пограничните райони на Сирия. Сирийските кюрди твърдят, че контролът е колегиален.

От „Гласът на Русия”

Tags: