В ПАМЕТ НА ИГОР ДАНИЛОВ

  Преди година, на 6 септември 2022 г., в Донбас загина революционерът – комунист Игор Данилов („Артьом“).

  Игор Данилов беше част от групата на „одеските комсомолци“, арестувани в Украйна през 2002 г. Нелегална революционна група, чиято цел беше да се бори за свалянето на капитализма и създаването на Черноморска съветска република.

  Сред тях бяха онези, които започнаха политическата борба във Всесъюзната болшевишка млада гвардия – младежка организация на Всесъюзната комунистическа партия на Беларус, в редиците на националболшевиките и анархистите, в украинския комсомол… Всички те застанаха под едно бойно знаме.

  През 2002 г. украинските специални служби успяха да разкрият и арестуват членовете на групата. Когато спецчастите нахлуват в помещението, Данилов стреля по тях, но е заловен. Членовете на групата са осъдени на дълги години затвор, Данилов – на 14. Трябваше да излежи още един дълъг срок в Русия, също за нелегална дейност.

  В продължение на много години организациите на Всесъюзната комунистическа партия на Беларус оказваха подкрепа на политическите затворници, включително и на Игор, пишеха писма до другарите зад решетките, насърчаваха ги и им посочваха, че  предстои решителна борба.

  Данилов не излежа своята „украинска“ присъда: затворът му беше в района на Луганск и в резултат на  въстанието в Донбас  вратите на затвора бяха отворени за революционера, той беше освободен.

  След освобождаването си Игор Данилов се присъединява към редиците на народната милиция на Донецката народна република. В началото на септември 2022 г. група бойци, в която той служи, попада на вражеска засада. Игор Данилов е прострелян. Той не доживя за малко 55-ия си рожден ден и премина в безсмъртието.

Публикувано в Наша борьба  превод Милчо Александров