КИТАЙСКИТЕ ВЛАСТИ ОБЯВИХА ПОДРОБНОСТИ ЗА ИЗБОРА НА ДЕЛЕГАТИ НА 20-ИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНГРЕС НА КПК

  ПЕКИН, 26 септември (Синхуа) – Китайските власти публикуваха подробности за избора на делегати за 20-ия Национален конгрес на КПК, след като вчера беше обявено, че всички 2296 делегати са избрани.

  Изборната работа, която продължи от ноември 2021 г. до юли 2022 г., приключи успешно, съобщи представител на Организационния отдел на ЦК на КПК. Той добави, че всички делегати са изявени членове на КПК.

  Съставът на делегатите е много представителен. Общо 771 делегати, или 33,6 процента от общия брой, са заети в челните редици на производството и работата. Сред тях са 192 работници или трудови мигранти, 85 селяни, 266 специалисти и техници.

  Броят на жените делегати достигна 619, което представлява 27 процента от общия брой, което е с 2,8 процента повече от 19-ия Национален конгрес на КПК преди пет години.

  Сред делегатите са 264 представители на 40 малки етнически групи.

  Делегатите представляват различни слоеве на обществото, административни нива и институции, включително партийни и държавни органи, предприятия, обществени институции и народни организации.

  Средната възраст на делегатите е 52,2 години, като около 59,7 процента от тях са под 55 години.

  Около 95,4 на сто от тях имат поне диплома за висше професионално образование. Повече от половината делегати са с магистърска степен.

  2224 делегати, или 96,9 процента от общия брой, са се присъединили към КПК след реформата и отварянето през 1978 г.

  Бяха следвани стриктни процедури по време на целия изборен процес, от избирането и подбора на кандидатите до организационния преглед и изборите, каза говорител на агенцията.

  Ангажирани са всички низови партийни организации, като средната активност е 99,5 на сто от броя на партийните членове.

  Бяха предприети различни мерки, за да се гарантира почтеността на изборите, включително създаването на платформи за събиране на информация и мобилизирането на работни групи за надзор.

Превод Милчо Александров