МАСОВ МИТИНГ НА ПАМЕ

НИЕ МОЖЕМ ДА ГИ СПРЕМ! НИЕ НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ПЛАЩАМЕ ВАШИТЕ ДЪЛГОВЕ!

С такива лозунги излязоха на 21 септември трудещите се от Атина и Пирея, работници, жени, самозаети, пенсионери, безработни и студенти, които бяха хиляди и наводниха централния площад на Гърция – Синтагма. Подобни митинги бяха организирани в десетки градове в цяла Гърция, по инициатива на Всеработническия боен фронт (ПАМЕ).

Този митинг беше ясно обръщение срещу данъчната инспекция, която се опитва да наложи масов ред на всеки работник и семейство през този период, искайки да плащат извънреден подоходен данък. В същото това време новият антинароден данък беше приет от парламента и правителството, даващ възможност, всеки който притежава малък дом, постоянно да плаща по-големи сметки за електроенергия и по-голям данък през следвъщите години.

Ако към тези данъци се добавят и новите начинания, предвиждащи нови данъчни мерки, намаляване на заплатите с 59% и уволняването на 30 000 служители от държавния сектор (с перспектива те да стигнат до 200 000), работническите семейства ще ги сполети масова бедност и банкрут.

ПАМЕ, класовите профсъюзи, обявяват организирано, че няма да плащат тези данъци, независимо от заплахата на правителството, че могат да бъдат изпратени в затвора и неговата собственост може да бъде продадена на търг. При това всичко става в момент когато едрия капитал провокационно е освободен от данъци и получава нови привилегии.

Единственият път е организираното масово неплащане. На 27 септември ПАМЕ проведе нов протест, проведени бяха стачки в държавния сектор и в бившите държавни предприятия на 5 октомври. Планирана е обща стачка за 19 октомври.

Трябва да се отбележи, че на митинга присъстваше многочислена делегация на ЦК на КПГ, начело с Генералния секретар на ЦК на Партията, Алека Папарига, която заяви пред СМИ: „Нито крачка назад! Това, което мисли болшинството от народа, т.е. да не се плащат данъците, да не влизат в безизходицата, това трябва да се прави. Ние трябва да  им превърнем живота в ад. Това ще стане чрез жестока конфронтация днес и утре”.

На митинга на ПАМЕ беше приета декларация за солидарност с палестинския народ и подкрепа на неговото искане да се признае Палестина като държава – член на ООН, в границите до 1967 година със столица Източен Ерусалим.

Tags: , ,