НОВ ПАМЕТНИК НА Й В СТАЛИН ВЪВ ВЕЛИКИ ЛУКИ

  На 15 август в град Велики Луки в Псковска област беше открит паметник на Йосиф Висарионович Сталин.

  Паметникът във Велики Луки стана първият през последните десетилетия паметник на Сталин, направен в цял ръст. В различни градове през последните години прогресивната общественост успя да издигне паметници на Сталин, но под формата на бюстове. Пиедесталът с бронзовата скулптора във Велики Луки е висока осем метра.

  Инициатор на инсталирането на паметника е Фондацията за опазване на културното наследство „Руски витязь“, на която, разбира се, всички са благодарни.

  Издигането на паметник на генералисимус Сталин ясно показва как се променят настроенията в обществото и как дясната буржоазна реакция се опитва да се противопостави на тези промени. Фондация „Руски витязь“ искаше да издигне паметник във Волгоград (Сталинград) или в други големи градове, но срещна съпротива от страна на властите и в резултат на това екипът на завода „Микрон“ във Велики Луки изрази желание да се постави паметникът на негова територия.

  Трябва да се отбележи, че лидерът на градската администрация на Велики Луки А Беляев  се противопостави за поставянето на паметника, но паметникът не е издигнат на общинска територия.

  Някои смятат за сюрреалистично, че при откриването на паметника той е бил „осветен“ от местен свещеник на Руската православна църква (РПЦ). Това е вид „конвергенция“, която имаме сега в обществените настроения, когато положителното отношение към съветските времена се комбинира със същото отношение към Руската православна църква.

  Известно е, че свещениците не извършват „освещенията“ безплатно, а им се плаща за тези „услуги“. Очевидно и в този случай е било така. Говорейки на церемонията, свещеник Антоний, от една страна, говори за „мощта, непобедимостта, силата и твърдостта на Съветския съюз“, а от друга, той припомни, че „по време на управлението на Йосиф Висарионович“ църквата е „пострадала ” и сега има много „новомъченици” (свещеници, репресирани заради контрареволюционните си настроения), за които можете да се помолите. Което прозвуча много двусмислено.

  Ръководството на Руската православна църква обаче дори не оцени това двусмислено изявление, а нареди „проверка“ за участието на свещеника Антоний в церемонията.

  Вероятно инициаторите трябва да се откажат да канят свещеници с техните ритуали на подобни събития.

  Фондация „Руски витязь“ също планира да издигне мемориал за Сталин в сибирския Туруханск, където руският революционер прекарва повече от три години в изгнание в навечерието на революцията през 1917 г.

Дар Ветров  превод от сайта на ВКПБ – Милчо Александров