ООН НЕ Е ПЛАТФОРМА ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА“ПОЛИТИЧЕСКИЯ ВИРУС“

jenmin-jibao

24 септември в-к „Женмин жибао”

Във връзка с епидемията от нов тип коронавирус, общите дискусии на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН се провежда чрез международната мрежа. Лидерите на повечето държави и международни организации призоваха за многостранност, укрепване на сближаването и сътрудничеството в борбата с глобалните предизвикателства, а САЩ се оказаха в противоположната страна на международния поток – разпространяват „политически вирус“, без основание осъждат Китай и подкопават средата на международното противоепидемично сътрудничество.

КНР положи големи усилия и направи огромни жертви, за кратък период от време пое контрола над епидемията в страната. Китай първи уведоми Световната здравна организация (СЗО), съответните държави и регионални организации за епидемичната ситуация, веднага публикува информация за геномната последователност и безрезервно сподели опита си за превенция, контрол и лечение с различните страни.

Какъв противоепидемичен въпросник предлагат да попълнят САЩ като най-развитата и богата държава с модерни медицински технологии? На 2 февруари, когато САЩ затвориха границите си за китайски граждани, няколко десетки случая на новия тип коронавирус бяха официално потвърдени в страната. За няколко месеца този брой се увеличи до 7 милиона, а броят на смъртните случаи надхвърли 200 хиляди.

Освен това САЩ открито отнемат противоепидемични материали от други страни, борят се за патенти за ваксини, забраняват износа на американски медицински ресурси и дори решават да се оттеглят от СЗО, превръщайки се в най-големия причинител на безредици в областта на глобалното противоепидемично сътрудничество. Докладът на агенция „Франс – Прес” „France-Presse” отбелязва, че американската страна се опитва да скрие широко разпространената критика за неефективността си в борбата срещу епидемията, обвинявайки Китай в ООН.

От една страна, те пренебрегват епидемията, от друга страна, разпространяват „политически вирус“, това е видът на противоепидемичния сценарий, който някои американски политици представят всеки ден.

От ръководителите на агенции на ООН до представители на правителствата на много страни, от водещите американски медии до международните медицински експерти, всички категорично осъждат политизирането и заклеймяването от отделни американски политици.

В преследване на личните си цели, САЩ умишлено провокират конфронтация и разделение в ООН, които в крайна сметка няма да бъдат увенчани с успех. Някои американски политици трябва да разсъждават върху своите действия и да се отърват от илюзиите си.

превод Милчо Александров

Tags: