ПОСЛАНИКЪТ НА КИТАЙ В РУСИЯ ДЖАН ХАНХУЕЙ: ВСЕ ПОВЕЧЕ СТРАНИ ИСКАТ ДА УЧАСТВАТ В МОДЕЛИТЕ НА СЪТРУДНИЧЕСТВО В БРИКС И ШОС

  1 септември, Женмин Жибао – Извънредният и пълномощен посланик на Китай в Руската федерация Джан Ханхуей наскоро каза в интервю за вестник „Хуанцю шибао“, че след непрекъснато нарастващото влияние на БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), все повече и повече страните се надяват да се присъединят към тези два механизма или да участват в модели на сътрудничество във форматите БРИКС и ШОС. Привличането на нови участници ще даде тласък на сътрудничеството, както и ще увеличи представителността и влиянието на страните с нововъзникващи пазари и развиващите се страни.

  По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че се проучва възможността за създаване на международна резервна валута на базата на кошницата от валути на страните от БРИКС. Джан Ханхуей отбеляза, че речта на руския президент се е превърнала в глас на страна под натиск от западните санкции. През последните няколко години някои западни страни, начело със Съединените щати, политизираха, идеологизираха финансовата система и също направиха „оръжие“ от нея. Освен това тези държави призовават за международен ред, основан на „демокрация“ и „права на човека“, използват санкции в международните отношения, прилагат политика на едностранни действия и груба сила и налагат незаконни едностранни санкции срещу Китай, Русия, Куба и КНДР, което сериозно нарушава принципите на пазарната икономика и международната търговия, както и удря глобалната производствена верига, веригата за доставки, енергийната и продоволствената сигурност.

  Според Джан Ханхуей едностранните санкции на Запада са „бумеранг“, който не само увеличава инфлацията и икономическата криза в самите западни страни, но и подкопава доверието на света в използването на системата за разплащане в щатски долари и ускорява глобалния процес на дедоларизация. Нововъзникващите пазари и развиващите се страни, като представители на БРИКС, напредват в необходимата реформа на Световната търговска организация (СТО) и Международния валутен фонд (МВФ), съвместно защитавайки многостранната търговска система и изграждайки отворена световна икономика.

 През юни тази година успешно се проведе 14-та среща на върха на БРИКС, на която бяха постигнати редица резултати. Финансовото сътрудничество е важен компонент на сътрудничеството в рамките на БРИКС. Страните членки на БРИКС са на прав път в икономическата глобализация, единодушно се противопоставят на всяка форма на едностранни санкции и на „закона с дълги ръце“, сътрудничат си в области като Новата банка за развитие на БРИКС механизма за резерви за извънредни ситуации, разчети в местна валута, противодействие на санкциите, допринасят за изграждането на по-справедлива, рационална и приобщаваща система на глобално икономическо управление.

Превод Милчо Александров