РЕЧ НА ДОЛОРЕС ИБАРУРИ, ПРОИЗНЕСЕНА ОТ ИМЕТО НА ИСПАНСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ

dolores-ibaruri

19 ЮЛИ 1936, МАДРИД

Работници!
Селяни!
Антифашисти!

Испански патриоти!
Срещу военния бунт на фашистите, надигнете се в защита на Репуб­ликата, да защитим народните свободи и демократичните завоевания на народа!…
Чрез известията на правителството и на Народния фронт народът знае за сериозността на настоящия момент. В Мароко и на Канарите срещу военните и разбунтувалите се фашисти заедно се борят работниците и лоялните на Републиката сили.
Викайки „Фашизмът няма да премине, няма да преминат октомврийските палачи“, с оръжие в ръка работниците и селяните от различни провинции на Испания се включват в борбата срещу враговете на Репуб­ликата. Комунистите, социалистите и анархистите, републиканците демократи и верните на Републиката сили нанесоха първите поражения на разколниците, които завлякоха в калта на държавната измяна военната си чест, с която толкова се хвалеха.
Цялата страна трепери от възмущение пред тези дяволи, които искат да потопят демократична и народна Испания в един ад на терор и смърт.
НО НЯМА ДА ПРЕМИНАТ!
Цяла Испания се хвърля в битката. В Мадрид народът е на улицата, подкрепяйки правителството и стимулирайки го със своята решителност и борбен дух, най-после да смаже военните и разбунтувалите се фашисти.
МЛАДЕЖИ, ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА БИТКАТА!
Жени, героини на народа! Спомнете си героизма на астурианките от 1934; борете се по същия начин заедно с мъжете, за да защитавате живота и свободата на вашите деца от фашистката заплаха!
Войници, деца на народа! Останете верни на републиканското правителство, борете се на страната на работниците, на страната на силите на Народния фронт, заедно с вашите бащи, братя и другари! Борете се за Испания от 16 февруари, борете се за Републиката, помогнете им да триумфират!
Работници от всички професии! Правителството поставя в ръцете ни оръжия, за да спасим Испания и народа от ужаса и от срама, който предизвика триумфът на кървавите октомврийски палачи.
Не се колебайте! Всички да са готови за действие. Всеки работник, всеки антифашист трябва да вижда в себе си войник по време на сражение.
Народи на Каталуния, Баскония и Галисия! Все испанци! Да защитим демократичната република, да консолидираме победата, постигната от народа на 16 февруари.
Комунистическата партия ви призовава за борба. Призовава най-вече вас, работници, селяни, интелектуалци, да заемете своето място в битката, за да смажем решително враговете на Републиката и на народните свободи.
Да живее Народният фронт!
Да живее съюзът на всички антифашисти!
Да живее Народната република! Фашистите няма да преминат!
No pasarán

Tags: