The Fiscal Times: САЩ ГУБЯТ НАДПРЕВАРАТА ВЪВ ВЪОРЪЖАВАНЕТО С РУСИЯ И КИТАЙ

Властите в САЩ губят стотици милиарди долари за не ефективни военни нужди, пише вестник The Fiscal Times. Бюджетът на въоръжените сили на Съединените Щати в момента представлява 1/3 от световните разходи за военни цели. Но армиите на Русия и Китай доближиха нивото си на сигурност до това на САЩ, понеже управляващите в тези две страни отделят по-голямо внимание на разработката на нови видове въоръжение.

Русия и Китай изразходват много по-малко за въоръжаване от САЩ, но скоро ще изпреварят Америка по ефективността на армиите си. Както пише The Fiscal Times, Военният бюджет на Съединените Щати както и преди е най-голям в света: по различни оценки той превишава 700 млрд $. Дори и най – близкият им конкурент Китай е много далече от този показател: управляващите на Поднебесната изразходват около 200 млрд $ на година. На трето място е Русия, чиито военни разходи приближават 100 млрд $.

Но, подчертава изданието, военните разходи на Китай и Русия в последните години забележително растат. В РФ през последните 10 години те са се увеличили около 10 пъти. А военният бюджет на Китай се удвоява на всяка 7-8-ма година.

Може да се създава впечатление, че Русия и Китай са все още далече от равнището за финансиране на армията на САЩ. Техните военни бюджети, независимо от уверения ръст, за сега не могат да се сравняват с американския. Но трябва да се отчита не само обемите за финансиране, а и това, как се използват тези пари, отбелязва изданието.

Русия и Китай инвестират много повече в ново въоръжение. Ето пример, в двете страни има нови разработки в областта на атомното оръжие. Русия притежава танк с 14 тона по-лек от американския „Абрамс”, но е съпоставим по останалите характеристики. Китай показва добри резултати в създаването на безпилотни самолети и ракетно въоръжение. Освен това, Москва и Пекин усилват позициите си в киберпространството, тук те постигнаха забележителни успехи.

А Пентагонът все още инвестира средства в провалили се програми, като несполучливия проект самолета F-35 и в модернизирането на старо въоръжение, пише изданието.

RusVesna.su                                                           превод Милчо Александров

Tags: , , ,