ВТОРИ ДЕН НА ОБЩОГРЪЦКАТА СТАЧКА:

ОРГАНИЗИРТАН ОТГОВОР НА АНТИНАРОДНИТЕ ПЛАНОВЕ И НА ПРОВОКАТОРСКИТЕ ДЕЙСТВИЯ

Целият център на тежестта на втория ден на 48-часовата стачка беше пренесен на площад Синдагматос, централния площад на гръцката столица, където Общогръцкия боен фронт (ПАМЕ) организира огромен митинг и обкръжи гръцкия парламент. Вторият ден от стачката по своите мащаби превъзхожда всички предишни стачки. Нейния мащаб и ритъм е достойно продължение на първия ден от 48 – часовата стачка. В същото време в парламента, по настояване на КПГ, вървеше поименното гласуване по отделните членове на правителствения законопроект, предвиждащ провеждането на антинародни мерки.

Необходимо е да се отбележи, че провокаторските структори при бездействието на полицията, се опитаха да нанесат удар по крайните редици на манифестантите, но получиха боен организиран отговор от дружините на ПАМЕ, които отхвърлиха маскираните провокатори. Характерно е, че в резултат на тези престъпни действия против силите на демонстрантите от ПАМЕ, един демонстрант беше тежко ранен от ударите на анархо-фашистките групи. Благодарение на добрата организация на дружините на ПАМЕ, те успяха решително да спрат провокаторите и да им нанесат боен отговор на усилията на раличните структури на буржоазията да прекрати народния митинг. Трябва да отбележим, че в сряда (19/10), през първия ден на стачката, антинародния законопроект беше подкрепен от 154 депутати от управляващата партия ПАСОК. В същото време стотици хиляди манифестанти (120 хиляди по занижените оценки на полицията) участвуваха в митинга да протестират пред парламента заедно със силите на класовите профсъюзи, сплотени в редиците на ПАМЕ. По общите признания на буржоазните СМИ, силите на ПАМЕ, препълниха центъра на Атина и по своята масовост и боеспособност превъзхождаха силите на демонстрацията, организирана от ръководителите на съглашателските конфедерации на профсъюзите от частния (ГСЕЕ) и държавния (АДЕДИ) сектори. Аналогична беше ситуацията и в 70 града на страната, където силите на ПАМЕ мобилизираха десетки хиляди трудещи се, провеждайки митинги и завземайки държавните учреждения.

Испълнителният Секретариат на ПАМЕ приветствуваха „милионите трудещи се от частния и държавния сектори, взели участие в стачката, незвисимо от заплахите, шантажа, терора на работодателите и правителството.

  Разбира се някои гръцки и международни СМИ се стремят да скрият истинските размери на народния гняв, съсредоточавайки вниманието си върху првокаторските действия на малки групи, които, както е известно, превъзходно си сътрудничат със силите на сигурността, преследвайки целта да прекратят масовите демонстрации. Но техните планове не минаха! Дружините на ПАМЕ за пореден път много добре охраняваха масовия  протестен митинг и едва след като манифестантите на ПАМЕ пристигнаха пред парламента започнаха безредиците, на които някои СМИ заостриха вниманието си.

  И през втория ден от стачката силите на ПАМЕ показаха, че е необходимо да се противопоставят на политиката на правителството, ЕС и МВФ. Заедно със силите на работническите профсъюзи, сплотени в редовете на ПАМЕ, в стачките приеха активно участие студентската младеж – утрешната смяна на работническата класа, с трансперанти на Фронта за борба на студентите (МАС), Кординационния съвет на училищата от Атина, както и самозаетите с трансперанти и флагове на Общогръцката антимонополистична общност на занаятчиите и търговците (ПАСЕВЕ) и Федерацията на жените от Гърция (ОГЕ).

Тези сили демонстрираха несъгласието на трудещите се, младежите, народните слоеве приемането на новите антинародни мерки. Те скандираха лозунги против новите жертви на плутократите, за които призовава социал-демократическото правителство. Издигнаха лозунгите: „Долу правителството и партиите на капитала!”, „Излизане от ЕС, за Работническа народна власт!”

На стачният митинг пред парламента Алека Папарига, Генсек на ЦК на КПГ, заяви: „Борбата не свършва днес, тя продължава. Реката от хора може и трябва да стане по-голяма, стремителна, радикална, поразяваща. Тази река може да постави по пътя си всичко на мястото си, при едно условие: ако не ни откраднат победата от ръцете, както нееднократно е ставало и голямата част от народа, в края на краищата, ще изпадне в заблуда”.

Tags: