75 ГОДИНИ ОТ ТРАГИЧНАТА СМЪРТ НА СЕКРЕТАРЯ НА РМС ГР.СТАРА ЗАГОРА

 

dinko

  На 13.09.2018 г., пред паметника на един смел младеж от с.Тихомирово ни събра болката, тъгата, спомена.  Болката от трагичната смърт на Динко Кирев Петров, тъга по неизживените години и спомена за този прекършен живот.  В днешното време , в което искат да ни отнемат паметта , да бъде обречен на забрава подвига на светлите герои от миналото, на унищожение на ценностите, като любов  към род и Родина, жертво готовност и стремеж към справедливост, равенство и свобода, да ни бъде отнета вярата в едно светло бъдеще, ние пак сме тук. За да кажем, че още не сме изгубили паметта си и не сме забравили героите, не са убили вярата ни!    И сила за това ни дава този млад човек Динко Кирев Петров, роден на 11.04.1919 г. в с.Тихомирово.  Заедно с  братята си и сестрите си Тодор, Петър, Стоянка, Славка, Кольо и Койна, са живели трудният живот в борбата срещу нищетата, глада и сиромашията. Училището отваря пътя на малкия Динко към новото, героичното. Началното образование завършва в с.Тихомирово, а основното в с.Трънково. След това отива да учи занаят в гр.Стара Загора за шивач. Военната служба отбива в гр.Харманли и после отново се връща в гр.Стара Загора . Открива собствено шивашко ателие, то се превръща в средище на политически събирания на ремсисти и комунисти. Провеждат се срещи, събрания, чете се нелегална литература, организират се излети в парк „Аязмото” , чествания и други мероприятия. В тях дейно участие взема и Динко Кирев.

Става член на РМС през 1937 г. , а на БКП през 1942 г., и е член на ОК на РМС и негов секретар. Активен участник е в изпълнения с трудности живот  на организацията. Срещал се е с ремсисти от гр.Раднево, с.Знаменосец и от други  населени места.   Винаги се включва в изпълнение на поставените задачи.

За да предпази братята и сестрите си от преследване, най много за своята нелегална дейност е споделял с чичо си Тодор Петров.

След извършено предателство в старозагорската организация Динко Кирев е арестуван заедно със своите другари . Ето какво пише по този въпрос в книгата „Тържество на истината” от Тотьо Бакалов, където са публикувани  документи от проведените съдебни процеси след  9 септември 1944 г. В обвинителният акт по следствено дело №1 от 1944 г. по описа на Народните обвинители при старозагорски народен съд пише следното:  През 1943 г. полицейските власти разкриват по повод едно мнимо покушение против полицейският агент Георги Ст. Гюров, организация на млади работници. Арестуваните на брой 14 души са били подложени от полицейските агенти Стефан Златев, Трайко Пандов и Стефан Петров на зверски и жестоки побоища. На Динко Кирев от с.Тихомирово ,  нанасят такъв жесток побой ,че той след няколко дневна агония почива в арестантското отделение на старозагорската държавна болница. След смъртта на този младеж, за да бъде прикрито убийство му е бил съставен при държавната болница в гр.Стара Загора тенденциозен  аутопсионен акт с който се прикрива истинската причина за смъртта на Динко Кирев.

Така на 13.09.1943 г. умира несломен, запазил гордия си дух, проявил воля и героизъм с изпълнено сърце от любов към делото, към Родината, с неубитата вяра в светлото бъдеще, един достоен млад човек само на 24 г. Като него без съд и присъда са загинали над 75 младежи от старозагорска област, не навършили 25 г. Те не вкусиха от младостта, от любовта, не дочакаха раждането на деца и внуци, не видяха наследници, не видяха Родината си свободна.  Но за нея отдадоха младият си живот, за бъдещето , за идеите си, за вярата си и днес  ни питат от гранитните паметници как изпълняваме техните завети. Те вървят редом с нас и ни вдъхват вярата в човека в доброто и в родината.

Почетоха паметта на Динко Кирев от с.Тихомирово много членове на партия БСП, БКП, Движение Русофили и Български Антифашистки Съюз и много гости от Раднево, Стара Загора и селата от общината. Най напред те посетиха родната му къща като положиха цветя пред паметната плоча, където ги посрещнаха негови близки и родственици , после всички заедно поднесоха  цветя пред паметника му в центъра на селото. На церемонията присъстваха Валентина Бонева председател на общинският съвет на БСП Стара Загора, Златко Златев  представител на общинският съвет на БСП Раднево, Кънчо Кънев политически секретар на БКП в областният град Стара Загора, син на убития партизанин Генчо Кънев (циклопа). Председателят на местната структура на БАС Зюмбюлка Нашева изнесе доклад за живота и делото на Динко Кирев, а официалните гости поздравиха събралото се множество.

На края на събитието патриотични стихотворения рецитираха Пенка Драгиева и Радка Койчева.

Инж. Д.Димитров

Tags: