ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПРЕС-СЛУЖБАТА НА ЦК НА КПГ

ЗА ОРГАНИЗИРАНОТО ПРЕСТЪПНО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ДЕМОНСТРАЦИЯТА НА ПАМЕ НА ПЛОЩАД СИНДАГМА И ЗА СМЪРТТА НА ДМИТРИС КОТЗАРИДИС

 

  Този път организирани групи и анархо-фашистки елементи, въоръжени с бомби Молотов, заслепителни гранати, камъни, преднамерено се опитаха да попречат на голямата демонстрация на трудещите се и народа на площад Синдагма, извършвайки нападение срещу манифестиращите от Общия работнически боен фронт (ПАМЕ). В резултат на това загина членът на профсъюза ПАМЕ, секретаря на общинския отдел на профсъюза на строителите от Атина в района на „Виронас”, 53 годишния Димитрис Котзаридис и бяха ранени десетки манифестиращи от ПАМЕ.

Ненавистта на маскираните към работническото народно движение и към ПАМЕ се изрази в силната ярост на силите, обслужващи системата на буржоазната власт. Правителството носи огромна отговорност.

Кампанията на заплахи, клевети, потискане на работническото народно движение  се разгъръща от държавните структори, центрове и специалните служби. Това показва историята. Това показва днешното варварско престъпно нападение. Мскираните анархисти, фашизираните елементи, или както още  ги наричат там, се ангажираха да заплашват народа и се опитват да го накарат да сведе глава, след като опитите на правителствените заплахи и силите за натиск не постигнаха успех. От това обективно следва, че същите централи са отговорни за пресъпното запалване на банката Марфин на 5 май 1010 година, в същия ден, когато в парламента вървеше гласуването за приемане на меморандума.

Тяхната цел – за разбиване на демонстрацията на ПАМЕ, не се осъществи. По същия начин трябва да се разбият плановете на правителството, механизмите на системата, партиите на плутокрацията, опитващи се да плашат и потискат работническото народно движение, което предприе контранастъпление, организирайки 48 часовата стачка.

КПГ изразява дълбоките си съболезнования на семейството на Димитрис Котзаридис, загинал в борбата за правата на работническата класа, за народните права. КПГ изразява солидарност с ранените, с тези, които въстанаха в защита на работническата демонстрация от провокаторски елементи. Тя призовава народът да въстане още по-решително. Да върви заедно с КПГ, да влезе в профсъюзите, в ПАМЕ и другите радикални организации, борещи се против антинародната политика, против властта на монополите.

Това предизвиква страх в партията на плутократите, ЕС и МВФ. Силата на народа е в способността му да отразява варварските мерки, насилие, терор и всякакви механизми за натиск. Народът може да свали антинародната политика и власт.

Прес-Служба на ЦК на КПГ

Tags: , ,