ДО БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ

pensioneri

На многоуважаваното ни правителство, барабар с целия ГЕРБ и всичките Патриоти, сигурно ще им прозвучи много цинично и неблагодарно, но седя и си задавам въпроса какво може да си купи човек с10 лева.

Разбира се, че повод за тия ми разсъждения е повишението от 1 юли на всички пенсии  с 5.7 процента.

Така средното увеличение щяло да е тия 13-14 лева.

То да оставим настрана, че „средно“ е като свинско със зеле – за едни свинското, за повечето – зелето.

Ако приемем, че всичко си е така на пазара – това увеличение е приблизително 10 кофички кисело мляко от евтиното и пет хляба. Все едно Исус е слязъл на земята и ще ни нахрани. Благодарим за стабилната мизерия.

Обаче сметката пак не излиза, защото, за зла врага, цените на горивата взеха да хвърчат нагоре, а те повличат след себе си не само парното и газа, ами и храните от потребителската кошница.

Не знам кога някой от жълтите павета е влизал за последно в магазин, ама най-простият салам вече надскочи 7 лева килото, „евтиното“ мляко не е под 85 стотинки, а сиренето без палма отдавна е над 10 лева буцата. Въобще не отварям и дума за лекарствата, с които ние, пенсионерите, си крепим жалкия животец.

Та така, големи благодарности. Дано сте се нахранили хубаво на вечерята с Меркел, Макрон, Мей и бай Юнкер, че с цената на една тяхна порция ние, дядовците и бабите, караме месец и повече. Ама сме корави и трудно мрем, така да си знаете!

Иванка Войникова

Tags: