ЕЛЕКТРОМАГНИТНА ДИВЕРСИЯ

ВОДЕЩ ИНЖЕНР  В  ЕДИНО ОТ СИБИРСКИТЕ  ПРЕДПРИЯТИЯ,  ЧЛЕН НА ЕКСПЕРТНИЯ КЛУБ В КРАСНОЯРСКИЯ КРАЙ

  Продължава сърцераздирателната кампания в западните СМИ че: Русия е агресор, руснаците са съучастници на терористите, Путин свалил „Боинг”. Въвеждат се антируски санкции въпреки тяхната нецелесъобразност. Накрая президентът на САЩ, от трибуната на ООН, обяви Русия за една от трите заплахи за света, заедно с  вируса Ебола и екстремистите от ИДИЛ.

„Съвременните капитали не са съкровищата в пещерата на Али Баба, а са виртуални записи в паметта на компютрите. Ако тези компютри се превърнат в планина от желязо – за финансовите активи ще настъпи край”.

  Колкото странна и ирационална да е демонизацията на Русия, вероятно зад нея се крие някаква рационална цел. Можем да видим в това желанито на САЩ и НАТО да си създадат геополитически спаринг-партньор – за поддържане на формата.

Но, струва ми се, скритата цел е много по-съществена. Аз предполагам, че управляващите кръгове на Запад се подготвят за контролирано разрушаване на финансовите пазари и като виновник за този внезапен крах възнамеряват да обявят Русия.

За това, че финансовата система на Запад е нестабилна, е писано много, при това първата вълна на финансовото земетресение разтърси света още през 2008 година и от тогава ситуацията само се влошава. В света са натрупани трилиони долари надути финансови активи, които смачкаха западните икономики и по някакъв начин трябва да се унищожат.

Процесът може да започне като стихиен колапс на курса на акциите на водещите борси: като обезценяване на капиталите на много инвеститори (в това число на пенсионните фондове и на застрахователните компании), ще се обезценят активите и бюджетите на много страни. Това незабавно ще доведе до глобална икономическа криза, към масови протести на граждани и социални сътресения.

Разбира се, че управляващите финансови елити, съзнавайки неизбежността на кризата, могат да опитат да я инсценират изкуствено и да я приведат в управляем режим – за да намалят загубите си.

Но е ясно също, че гневът на възмутените граждани, в този случай, ще се стовари върху инициаторите на процеса – от тях ще се потърсят компенсации. Дейността на „вълците от Уол-стрит” ще се разследва, ще започнат съдебни процедури, ще паднат репутации – всичко това е нежелателно. Би било чудесно, ако вината за краха на финансовите пазари се припише на някой друг – върху машинациите на вражеските сили.

В началото на тази година излезе по екраните американският филм „Джек Райан: теория на хаоса” (Jack Ryan: Shadow Recruit). Фабулата на филма е такава: някакъв руски олигарх със съгласието на руското правителство планира секретна операция „Плачът на Еремия” – като отмъщение за това, че Западът блокирал руското превъзходство в нефтогазовата сфера.

Тайната диверсия цели дестабилизиране на американската икономика: „Господ разруши всички жилища…унищожи в гнева Си укрепленията… отхвърли царството и първенците му…”(Плачът на Еремия 2:2).

За тази цел коварният олигарх изкупува държавни ценни книжа на САЩ, за да се хвърлят драстично на пазара- което ще доведе до падане на цените им и до крах на борсите. Едновременно с това той поръчва на агентите си да извършат някакъв мега терористичен акт в САЩ, който да предизвика паника с всичките за тази цел негативни последствия. Разбира се, анaлитичният Джек Райан пресмята злодейските замисли и успешно спасява света. Но, съгласете се, сюжетният обрат е любопитен: Русия отмъщава за икономическия „натиск”, провокирайки финансова криза на Запад!

Разбира се, основната пункция на подобен сценарий е очевиден: след като всички финансови действия могат лесно да се наблюдават (например, за никого не е тайна, че Русия наистина вече година и половина постепенно се освобождава от държавните ценни книжа на САЩ, превръщайки активите си в евро и злато). Строго погледнато, по тази причина, поради откритостта на финансовите транзакции – не може да започне и контролираният срив на финансовите борси: актьорът леко изчислява и си изяснява всички неясноти.

Въпреки това има хитър начин за предизвикване на финансов срив, да кажем така, по не борсов път. Работата е там, че съвременните капитали – не са съкровища в пещерата на Али Баба, а представляват виртуални записи в паметта на компютрите. Ако тези компютри се превърнат в планини от желязо – с финансовите активи е свършено.

Разбира се, има разни дублиращи схеми, но за контролиран срив е важна началната деструктивна инициатива, след това всичко може да се приведе в режима на управлявания хаос, който лесно може да бъде маскиран като стихийна паника. Но инициативата е наказуема.

Най-интересното е, че унищожаването на компютрите за електронна отчетност е напълно решима задача. Именно за такива цели съществува така нареченото електромагнитно импулсно оръжие, за което се знае отдавна.

Мощният електромагнитен импулс възниква при ядрен взрив и е един от поразяващите фактори. С това се сблъскаха американците през 1962 година при изпитанията на 1,4 мегатонна атомна бомба върху един от тихоокеанските острови атоли: получи се страничен ефект – изключиха се електрическото осветление и телефонните връзки на Хавайските острови.

През 60-те години академик Андрей Сахаров (работещ тогава в отбранителната промишленост) предложи метод за получаване на подобни импулси при взрив на обикновен боеприпас: ако вътре във взривната маса се намира намотка в която протича ток, създаваща магнитно поле, острата компресия превръща  енергията на взрива  в енергия на електромагнитния импулс. При нас този боеприпас беше наречен „взривомагнитен генератор”.

До тогава работите над електромагнитното импулсно оръжие активно се движеха и у нас, и на Запад. Конкретни боеприпаси от такъв  тип се демонстрираха на оръжейните изложби и дори се използваха в реални бойни действия (например, по време на войната в Ирак). Информация за това може лесно да се намери, но техническите детайли – са само за служебно ползване.

На интересуващите се препоръчвам книгата „За сеизмоиндуктивно наблюдение с използването на взривомагнитни генератори” – там има схеми и формули. Книгата е издадена от Красноярското издателство  на Сибирския федерален университет.

Работата е в това, че аналог на електромагнитното импулсно оръжие у нас се използва за пряко разузнаване на нефтогазовите залежи: едновременното въздействие върху сеизмичните колебания и електромагнитните вълни предизвикват реакция във въглеводородния флуид, който може да бъде засечен.

За това взривомагнитният генератор се спуска в отвор под земята, а ако сработи на повърхността – електрониката в радиус на километри запазва своето действие.

През 2003 година в столиците на водещи западни страни се случи вълна от странни изключвания на електричеството. На 14 август 2003 година –при „Голямото затъмнение” в Америка, останаха без ток осем щата на САЩ  и канадската провинция Онтарио, където живееха повече от 50 милиона човека. Без светлина останаха Детройт, Ню-Йорк, Кливленд, Отава, Торонто. Общите загуби бяха изчислени на 6 милиарда долара.

На 8 август 2003 година – при Лондонското затъмнение за 34 минути се оказа без ток столицата на Великобритания. Лондонското метро беше парализирано, наложи се пътниците да бъдат изведени на повърхността. Освен това потъмняха светофарите по автомобилните пътища.

На 23 септември 2003 година за четири часа без светлина останаха пет милиона шведи и датчани. В зоната на изключването на тока спряха движение влаковете, хиляди хора бяха блокирани в копенхагенския метрополитен.

На 28 септември 2003 година – при италианското спиране на тока, целите Апенини останаха без електричество. По железните пътища замряха 110 пътнически влакове. В Рим същата нощ се провеждаха масови тържества, празнуващите се оказаха заключени в метрото и по лифтовете. Енергоснабдяването беше възстановено едва след 16 часа. Като причина за катастрофите беше обявено дърво, съборено от урагана в Швейцарските Алпи, с твърдението за прекъсване на електропровода.

Редакторът на американското списание „Популярна механика” Джим Уилсън предположи, че това би могло да бъде серия от диверсии с използването на електромагнитно импулсно оръжие, извеждащо от строя микросхемите  регулиращи енергоснабдяването.

Идеята се подхваща от разни детективчовци и в книгата „Танцът на духовете” действа гениален маняк Уилсън, който с помощта на фантастичен електромагнитен „трансмитер” извършва терористичен акт, унищожавайки централния сървър на международната платежна система SWIFT. В сюжета той иска съвсем да довърши САЩ с помощта на емитера си, но го спира фаталната му любов към черноока украинка и куршума на ФБР…

Впрочем и без детективски страшилища опастността от електромагнитни диверсии в САЩ се възприема много сериозно. През януари тази година FOX NEWS зарадва американците със съобщение на тема електромагнитен взрив, способен да потопи света в тъмнина. Но, подчерта, че има специалисти, които са способни да проследят злосторниците.

През юли списание Forbes  публикува статия със страшното заглавие „Неспособността на САЩ да се защитят от електромагнитното импулсно оръжие може да доведе до това, че станалото на 11.09 ще изглежда травиално”. Статията се позовава на мнението на Конгреса и доклада на Националната академия на науките за опастността от електромагнитна диверсия, която може да предизвика крах на банковата система на САЩ, което ще доведе до негативни последствия по целия свят.

И накрая, през август 2014 година вестникът The Street Journal в статията си „Нарастваща заплаха от нападение с електромагнитно импулсно оръжие” съобщи за специална опастност за клиентите на Уол-стрит: <<В неотдавнашно писмо до инвеститорите, милиардерът и ръководител на хедж-фонда Пол Сингер предупреди, че електромагнитният импулс – е „най-сериозната заплаха” за САЩ и нашите съюзници по света >>.

При това във всичките съобщения за електромагнитните импулсници, някак случайно се акцентува върху руските разработки. Твърди се дори, че руски учени, по някаква причина, предали тази технология на Саверна Корея.

Всичките тези намеци навеждат на мисълта, че западните финансови акули се подготвят да устроят електромагнитна диверсия, която да провокира разрушаването на световните финансови пазари, но работата ще бъде представена така, че подозренията да паднат именно върху руските отмъстители (или върху северокорейските диверсанти, ползващи руски технологии).

Да се изфабрикуват необходимите „безспорни улики” от такъв род не е трудно, а западните средства за масова информация, добре натренирани в русофобска демагогия, ще довършат останалото. Разбира се, че вече в оформения контекст на антируска истерия фалшификаторите ще представят като повод санкциите против Русия, предизвикали незнайните диверсанти да „отмъстят за матушка – Русия”.

Контролираното разрушаване на Ню-Йоркската и Лондонската борси ще премине в персонален режим, а вината за това ще се прехвърли върху Русия – към нея ще бъдат отправени всички претенции и искания за компенсации. Опасявам се, че тук само с едни искания няма да се ограничат… Не е ли това кризата, за която говори Ходорковски?

За да се провали провокацията, трябва да се предприемат контрамерки: официално или неофициално да се информира световната общественост, че Русия няма никакво отношение към планираното от финансовите манипулатори контролирано разрушаване на финансовите пазари.

Че никакви електромагнитни диверсии против микросхемите на банковите и борсовите сървъри не подготвяме и нямаме намерение да подготвяме. А тези, които планират „финансов срив”, трябва да се открият и да се привлекат към отговорност.

Русия трябва да се дистанцира от тези коварни финансови тактики. Нека спекулантите сами да си оправят активите и пасивите. В края на краищата те имат в резерв вируса Ебола и екстремистите от ИДИЛ.

в-к Взгляд                                            преведе Милчо Александров

 

Tags: ,